Det måste inte spöka i ett spökhus, inte enligt Lantmäteriets definition i alla fall. Men hus som stått tomma och förfallna under lång tid, under flera decennier definierar Lantmäteriet som spökhus och har tagit fram kriterier för bedömningen. Det handlar om äldre hus där ingen kan antas bo eller har bott på många år. På Lantmäteriets lista hamnar fastigheter som inte ändrats i fastighetsregistret sedan 1950 och som inte bytt ägare sedan 1970. Ändringar i fastighetsregistret handlar oftast om att ägaren belånat huset.
I hela riket finns 847 hus som passar in på Lantmäteriets beskrivning av spökhus, varav 14 stycken i Sörmland. Spökhustätast är det i Västra Götaland, med 95 övergivna hus, följt av Jönköpings och Västerbottens län, med 80 spökhus vardera. I Östergötland finns 32 spökhus och i Närke åtta. Lägst antal övergivna hus finns i Uppsala län; fyra stycken.
Lantmäteriet har inte möjlighet att ta fram uppgifter om exakt vilka hus som är övergivna, delvis eftersom man inte känner till de exakta förhållandena för varje enskilt hus, men intresset för den här sortens hus är mycket stort, konstaterar Daniel Vallin, pressansvarig hos Lantmäteriet.
– Intresset är enormt. Jättemånga har hört av sig och vill ge sig ut och fotografera och framför allt köpa husen. Vi kan inte bistå med adresser, däremot kan vi hjälpa till med uppgifter om ägare om man har adressen eller fastighetsbeteckningen.
Han tycker att ödehusen belyser ett samhällsfenomen.
– Dels att det faktiskt finns ödehus och dels att de påverkar det samhälle de finns i.
I vissa fall kan det bli problem med övergivna hus:
– Jag vet att man gjorde en inventering i en kommun i Västernorrland, där man såg att ödehusen i princip hindrar inflyttning. Det fanns folk som ville flytta dit, men husen såldes aldrig. Det kan också vara problem om husen står och förfaller, de kan bli rent farliga. Men jag vill vara noga med att säga att man inte får beträda ett övergivet hus, säger Vallin.
I vissa fall kan husen stå tomma på grund av arvstvister, i andra fall har alla arvingar dött. Daniel Vallin kan inte svara på vilket som är vanligast, men konstaterar att förhållandena kan ändra sig snabbt.
– Det kan vara så att det i morgon dag kommer någon och tar huset i besittning.