De höga temperaturerna följt av de senaste dagarnas kraftiga regn har skapat en trivsam miljö för de aggressiva översvämningsmyggorna som inte skyr sol, är aktiva på dagen och kan flyga upp till 10 km eller mer för att hitta sitt blodmål.
– De är ofta väldigt många och har svårt att bestämma sig för vad de vill. De flyger i grupp, gärna 15-20 stycken, och de flyger rakt på och biter – alla på samma gång. Det gör att man ofta uppfattar dem som mer aggressiva, säger Anders Lindström, forskare vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Nu har de fruktade myggorna tagit sig in i Sörmland och verkar trivas bra. Anders Lindström rekommenderar att man undviker platser med regelbundna översvämningar.
– Den här myggan vill ha öppet vatten som står, gärna i skogsmark. När det regnar mycket kläcks larverna och då kan de bli väldigt många och sprida sig över ett större område, säger han.
Under många år har översvämningsmyggan skapat stora problem för invånare längs Dalälven, men myggan kan flyga långt och i Sörmland finns gott om vatten, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för dessa aggressiva stickmyggor.
– När det är som värst så bör man gå in, hur illa det än låter, säger Anders Lindström.
Vad kan man göra för att slippa undan?
– Det beror lite på hur illa det är och hur känslig man är. Sticken kan ge väldiga utslag. Är de inte så många kan det räcka med myggmedel, men blir de fler så kan man behöva byta miljö.