Agro Sörmland vill öka den inhemska matproduktionen

Coronakrisen tydliggör att landets inhemska matproduktion behöver öka. Sörmland kan bidra med bland annat mer grönsaker och kött från dovhjort och vildsvin.

Cilla Krantz är projektledare för Agro Sörmland.

Cilla Krantz är projektledare för Agro Sörmland.

Foto: Joachim Sorbe

Sörmland2020-06-01 10:10

– Det har blivit väldigt tydligt med corona att det finns en tendens att sluta gränserna och tänka på sig själv, säger Cilla Krantz som är verksamhetsledare för Agro Sörmland. 

Agro Sörmland är en mötes- och utvecklingsarena som sedan 2017 drivs av den ideella föreningen Agro Öst med Region Sörmland och Länsförsäkringar som huvudfinansiärer. Syftet är att bidra till ökad lönsamhet, tillväxt, innovationstakt och konkurrenskraft inom de gröna näringarna. 

Cilla Krantz menar att det finns flera skäl till att öka den inhemska matproduktionen. 

– Vi är världsbäst på att producera kött med minimal antibiotikaanvändning. Vi använder ny teknik för att få ett hållbart lantbruk på alla sätt, säger hon. 

Enligt Cilla Krantz har lantbrukarna i Sörmland klarat coronakrisen ganska bra jämfört med i andra delar av landet där man är mer beroende av tillfällig arbetskraft från utlandet. 

– Tittar man lite framåt finns det en viss oro för att vi inte ska få tillgång till reservdelar och vissa insatsmedel som vi importerar, till exempel växtskyddsmedel. 

Hon menar att många mindre producenter som brukar leverera direkt till restauranger har hittat andra vägar för att få avsättning för sina produkter, framför allt via rekoringar eller gårdsbutiker där varorna säljs direkt till konsument. 

– Där har det blivit en ökad efterfrågan. Generellt ser man en viss ökning av svenskt kött som konsumeras mer. Det är ju positivt. Det är oftast så att lantbrukarna har flera nischer och det gör dem mindre sårbara när det händer saker. 

Cilla Krantz räknar med att när den värsta krisen har lagt sig ska det bli en rejäl diskussion kring självförsörjningsgrad och ökad produktion av livsmedel i Sverige. 

– På sikt tror jag att det trots allt kan gynna näringen att den här frågan kommer upp till ytan. 

Enligt Cilla Krantz skulle Sörmland kunna öka sin livsmedelproduktion. 

– Vi har bra jordar att odla grönsaker. Det finns en väldig efterfrågan, men grönsaksproduktionen i länet är väldigt låg.

Hon nämner ett projekt som Agro Sörmland driver tillsammans med sex lantbrukare i syfte att öka grönsaksodlingen. 

– Vi stöttar lantbrukare som tar delar av sin mark och odlar grönsaker. Det finns en hel del hinder kan jag säga. Det som kanske är det svåraste att knäcka är affärsmodellen, lönsamheten och arbetskraftsbehovet. Vi behöver lyfta allt det positiva i näringen och satsa på utbildning för de som är intresserade. 

Sörmland kan även bidra till den inhemska livsmedelsförsörjningen med sin goda tillgång på vilt.

– Vi har alldeles för mycket dovhjort på vissa ställen och vildsvinen är ett jätteproblem, inte minst för jordbruket, men det är ju också väldigt bra kött. Idag skjuts det inte av så mycket vildsvin som man skulle önska för att få ner stammen. Det beror bland annat på regler och logistik. Det finns inte riktigt smidiga vägar att ta det till vilthanteringsanläggningarna. Förmodligen blir avskjutningen bättre om vi bara kan få kedjan från fällt djur till konsument att fungera på ett bra sätt.

Cilla Krantz tycker att länsstyrelsen initiativ med återkommande "coronamöten" via Skype är mycket bra. Vid mötena som hålls var tredje vecka deltar tolv olika aktörer inom de gröna näringarna, till exempel LRF, Hushållningssällskapet, Stua, Arbetsförmedlingen och Jordägarförbundet. 

– Här uppdaterar vi varandra om läget för företagare inom hela livsmedelskedjan. Jag tror att det här kommer att finnas kvar även efter corona för att vi märker ju här att det är ett väldigt bra sätt att få en överblick och kunna hjälpa varandra. 

Agro Sörmland

Agro Sörmland är en neutral samlingspunkt till för att professionella personer inom lantbrukssektorn ska kunna knyta kontakter och föra diskussioner om intressanta frågor. En viktig del i verksamheten är att stimulera och driva projekt som skapar förutsättningar för tillväxt, innovation och entreprenörskap. Agro Sörmland drivs av den ideella föreningen Agro Öst och samarbetar med bland andra Vreta Kluster i Östergötland. Region Sörmland och Länsförsäkringar är huvudfinansiärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!