– Det har varit ett problem länge med de här plåstren, de var borta förra året på våren, sedan kom de tillbaka ett tag, men var borta igen under hela hösten.
Det säger Hannelore Musch, gynekolog och medlem av Region Sörmlands läkemedelskommitté.
Hormonplåstren, som innehåller östrogen, används av många patienter. Utan hormonbehandlingen kan måendet snabbt försämras.
– Innan jag fick tag på plåster så var det som att ha PMS två gånger i månaden. Jag var på dåligt humör, såg mörkt på tillvaron, fick dålig självbild och självkänsla, säger en kvinna till tidningen.
Hon nämner också symtom som svettningar, dålig sömn och "hjärndimma".
– Det är svårt att komma ihåg saker, det är som att hjärnan inte fungera som den ska.
Kvinnan, som inte vill ha sitt namn i tidningen, berättar också om hur svårt det har varit att få tag på de plåster som hon fått utskrivna av sin läkare. De är ofta helt slut på apoteken, finns ibland bara i en annan styrka än den förskrivna, eller på något apotek på annan ort.
– Då får man ringa till sin läkare och be att få plåster med högre dos, så att man får klippa i plåstren, eller ringa till ett apotek och be dem lägga undan om man inte kan åka dit direkt, säger hon.
Sveriges Radio berättar om kvinnor som jagar plåster på nätet och åker utomlands för att köpa dem.
Hannelore Musch konstaterar att det visserligen finns alternativ till plåstren, men att det ändå blir besvärligt för patienterna när de är slut.
– Hittills har vi kunnat hjälpa våra patienter, men det blir krångligt. De måste höra av sig om att de behöver ett nytt recept, för det får ju inte bytas på apoteket, säger hon.
Om det bara finns plåster med annan styrka än den förskrivna, måste ett nytt recept skrivas, eftersom apoteket inte får lämna ut något annat läkemedel än det som läkaren skrivit ut. Samma sak gäller alternativ som hormonspray eller -gel.
Som orsak till att plåstren är slut uppger producenterna, som har en skyldighet att rapportera brister till Läkemedelsverket, "produktionsplanering eller begränsad produktionskapacitet". Några närmare detaljer eller förklaringar framgår inte i Läkemedelsverkets register över restnoterade läkemedel.
Men möjligen håller läget på att förbättras. Östrogenplåster i vissa styrkor ska vara tillbaka i april, enligt tillverkarnas prognos – medan andra doser inte väntas finnas tillgängliga förrän i slutet av året eller början av nästa.