Jessica Giandomenico förklarar att hon känner till Balkan, och Albanien, väl, men på inget sätt är helt uppdaterad.
– Jag har svårt att se "en albansk maffia", däremot en rad grupper av organiserad brottslighet. Maffia och organiserad brottslighet är inte nödvändigtvis samma sak. De är kända för att vara tighta grupper, och till och från rätt grymma i sina metoder. De ska enligt uppgift vara främst inriktade på narkotika, men även människohandel, berättar Jessica Giandomenico.
Hon förklarar att blodshämnd är ett inslag som var mer vanligt förekommande förr, i de norra delarna av landet.
– Det är en del av ett mycket gammalt rättssystem baserat på heder och storfamiljer, klaner. Det förekommer fortfarande, men i liten skala och uppe i bergen i norr.
Jessica Giandomenico menar att de två fenomenen säkerligen har smält ihop och blodshämnd har anammats av den organiserade brottsligheten.
– Det är alltså hämnd som går i familjen i generationer, liknande den italienska vendettan, som då skulle ha migrerat från familjerelaterade händelser till kriminalitet, förklarar Jessica Giandomenico och avslutar:
– Man får å andra sidan inte glömma bort att så kallad normal organiserad brottslighet inte drar sig för att ge sig på familjemedlemmar heller, om de anser det behövas.
Jessica Giandomenico vill påpeka att hon inte alls är uppdaterad på dagens albanska organiserade brottslighet.