Det så kallade fleximat-systemet för patientmåltider införs även på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Det beslutade regionstyrelsen på sitt senaste sammanträde.
Det innebär att all mat för inlagda patienter på de sörmländska sjukhusen kommer att lagas i produktionsköket vid Nyköpings lasarett.
Enligt den utredning som regionen gjort är detta det mest kostnadeffektiva systemet. Den färdiga maten transporteras tre gånger i veckan från Nyköping till Eskilstuna och Katrineholm.
Enligt regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) är detta sätt att laga och distribuera maten bra även för patienterna.
– De ska kunna välja mellan flera olika rätter, så att de kan få den mat de vill ha och känner sig sugna på, säger hon.
Maten kommer att värmas när patienten vill ha den. Detta gäller såväl i Nyköping, där maten lagats och där systemet redan är i bruk, och på de övriga sjukhusen. Någon skillnad i kvalitet blir det alltså inte mellan de olika sjukhusen.
Ett undantag gäller för patienterna på Karsuddens sjukhus, där personer som får rättspsykiatrisk vård vistas. Där kommer maten fortarande att serveras i en kantin, och förslaget är att maten även lagas på sjukhuset. Exakt hur denna mat lagas ska dock utredas ytterligare och det finns tankar på ett samarbete med Katrineholms kommun, där Karsudden ligger. Den mat som lagas till patienterna på Karsudden ska även kunna serveras i personalmatsalen på Kullbergska sjukhuset.