West Nile-viruset och Usutuviruset är två fågelvirus som börjat röra sig längre norr ut i Europa, fåglar i norra Tyskland har insjuknat och dött. Nu ber Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) allmänheten om att rapportera in, och eventuellt också skicka in, döda och sjuka fåglar som hittas söder om Dalälven. Inrapporteringen sker via ett onlineformulär som finns på SVA:s hemsida. Anledningen är att SVA vill ha möjlighet att analysera fåglar som eventuellt skulle kunna ha dött av virusen.
– Hittills har vi undersökt ungefär tjugo fåglar i Sverige, ingen av dem har varit smittade hittills. Det är ett förebyggande arbete och en metod för att upptäcka virusen tidigt ifall de skulle ta sig hit, säger Aleksija Neimane, forskare på SVA och ansvarig för projektet.
Kråkfåglar, rovfåglar och trastfåglar är de fågelarter som är allra känsligast för virusen.
– I Sörmland finns det gott om koltrastar, så det kan vara bra att hålla extra koll på dem, berättar Aleksija Neimane.
Även fiskgjusen, Sörmlands landskapsfågel, kan råka illa ut om West Nile-viruset kommer till Sverige.
– Det har hittats fiskgjusar i Nordamerika som dött av en variant av West Nile-viruset. Annars är det främst falkar, sparvhökar och ugglor av rovfåglarna som drabbas av viruset.
West Nile-viruset och Usutuviruset härstammar båda från Afrika och har en smittcykel där virusen cirkulerar mellan myggor och fåglar. Alla fågelarter reagerar inte på virusen, vissa kan vara smittade utan att uppvisa symptom. Virusen kan även drabba andra djur, till exempel hästar. Även människor kan smittas och insjukna. West Nile-viruset kan i sällsynta fall utvecklas till svår hjärninflamation hos människor och hästar. Enligt Folkhälsomyndigheten var 2018 ett ovanligt stort utbrottsår för West Nile-viruset i Europa. Ungefär 2 000 människor drabbades, varav 180 avled.
– När man ska skicka in en död fågel bör man hantera den med handskar och sedan tvätta händerna. Sannolikheten att man blir smittad av en död fågel är extremt liten, smittan överförs främst via myggor och inte via kontakt, berättar Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.
Projektet med att samla in döda fåglar startades i maj och pågår året ut. SVA hoppas på att kunna analysera uppemot 200 fåglar fram till dess.