Liselott Hagberg hänvisar till sitt uppdrag från riksdag och regering.
– Det säger att jag ska arbeta för att främja länets intressen. Därför vill jag se en region som stöder Sörmlands utveckling, inte en jätteregion som knappast kommer att göra Sörmland starkare.
Svealandsregionen följer den sjukvårdsregion som Sörmland ingår i redan i dag. Men att bygga en region efter sjukvårdens organisation är ett missgrepp, anser Liselott Hagberg.
– Man glömmer näringslivets behov och sömlänningarnas behov av jobbtillväxt. En stark arbetsmarknad och ett kraftfullt skatteunderlag är dessutom en förutsättning för bra sjukvård .
Liselott Hagberg understryker att hon inte är motståndare till regionförstoringen i sig.
– Jag tror det finns behov större regioner, men förändringen måste vara väl genomtänkt. Annars finns det en risk att det enbart blir ett politiskt projekt helt utan folklig förankring.
I morgon, torsdag, träffar företrädarna för de tilltänkta storregionerna indelningskommitténs båda ledamöter Barbro Holmberg och Kent Johansson.
– Vi ska redogöra för läget efter det förra mötet när vi fick diskussionsunderlaget, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) som representerar Sörmland tillsammans med regionförbundets ordförande Viking Jonsson (S) och Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.
Samtidigt blir det allt tydligare att det finns ett utbrett motstånd mot den tilltänkta storregionen inom de politiska partierna. SD har redan från början sagt nej. Nu kommer samma besked från länets moderater.
Det sker i ett debattinlägg, undertecknat av M-företrädare från samtliga kommuner, landstinget och länsförbundets ordförande Erik Bengtzboe.
– Vi är överens om att Svealandsregionen är en i grund och botten onaturlig region, säger Erik Bengtzboe.
Också Sörmlandsmoderaterna är kritiska till att regionen så tydligt är inriktad på sjukvårdens organisation.
– Vi kan inte se hur den skulle stärka sjukvården. Det finns inga belägg för att större regioner skulle ge effektivare sjukvård. Istället blir avstånden onaturligt stora för medborgarna.
– När arbetet med storregioner startade skulle arbetsmarknadens framtida behov vara styrande. Men det här förslaget tar inte alls hänsyn till arbetsmarknaden.
– Dessutom är det en extremt pressad tidsplan, där väljarna ställs inför fullbordat faktum redan till valet 2018.
Nu ligger bollen hos regeringen, säger Erik Bengtzboe.
– Och jag tror att man kommer att få svårt att driva igenom en storregion mot väljarnas vilja.