Allt fler solcellsanläggningar i Sörmland

Andelen solcellsanläggningar ökar varje år. I en ny rankning låg Katrineholm och Gnesta i topp i länet över hur mycket solel invånarna får.

I Södermanland har över 26 miljoner betalats ut i stöd till solcellsanläggningar.

I Södermanland har över 26 miljoner betalats ut i stöd till solcellsanläggningar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2020-08-06 04:45

– Folk har fått vänta i kö och det är ett större intresse än vad det finns pengar för. Jag tror att det var runt 18 000 ansökningar 2018 och drygt 20 000 ansökningar förra året, säger Christoffer Frisk på Energimyndigheten.

2018 höjdes stödet till den som sätter upp solcellsanläggningar. Då avsattes 1 miljard kronor till stöd något som ledde till en stor ökning av antalet anläggningar.

Branschorganisationen Svensk solenergi rankar varje år solcellsanläggningarna i Sverige. Under förra året ökade den installerade effekten med hela 70 procent. Rankningen visar vilka kommuner som får mest solceller för pengarna under förra året.

Katrineholms kommun ligger på högst placering av länets kommuner på plats 19. I kommunen fanns 213 anläggningar under 2019. Näst bäst i rankningen bland de sörmländska kommunerna är Gnesta på plats 28. Kommunen hade 134 anläggningar under förra året.

En undersökning från Vattenfall visar att två av tre sörmlänningar kan tänka sig att installera solceller det närmsta året. Nästan var fjärde uppger att coronapandemin ökat intresset för att kunna bli mer självförsörjande.

Solcellsstödet från staten har varit en sporre till många att välja att installera solceller. Under 2019 var Eskilstuna den kommun där det betalades ut mest stödpengar i länet. Invånare i Eskilstuna fick ta emot 7 314 157 kronor. Lägst summa fick Vingåkers kommun på 690 787. Hela Sörmlands län fick totalt ett stöd på 26 344 957.

– Intresset har ökat hela tiden. Många tror att det finns jättemycket pengar att få och skyndar sig att söka och tror att man är garanterad stöd. Men så har det tyvärr inte varit, ända sedan 2018 när pengarna ökade steg även intresset för stödet väldigt mycket, så den miljarden tog slut efter ett halvår.

Sedan 2018 har det därför funnits en stor köbildning för den som velat söka stöd.                                   

– Alla de som har sökt stöd har fått vänta lite längre än vad som var tanken från början. Länsstyrelsen kan inte besluta om att betala ut stöd när de inte vet hur stor budgeten är. 

En svårighet för den som vill satsa på solceller är att det är svårt att veta när och om stödet kan betalas ut. 

– Det är lite snävt om man nu står och funderar om man ska bygga solceller så kommer man inte få beskedet förrän efter årsskiftet. Så man får ta risken att bygga utan att veta om man ska få stöd.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!