– Nej, säger Maria Remén, biträdande smittskyddsläkare i Sörmland, det är orealistiskt att nå målet 250 antibiotikarecept per tusen invånare. Där skulle vi ha varit 2014, men målet måste senareläggas. Och det gäller all antibiotikautskrivning, inte bara vårdcentralerna utan även från sjukhusen och tandvården.
Sörmland ligger ungefär i mitten av länen när det gäller antibiotikarecept. Alla vill minska antibiotikan, eftersom det leder till fler fall av multiresistenta bakterier, det vill säga bakterier blir motståndskraftiga mot flera typer av antibiotika. Sörmland har under flera år minskat utskrivningen, men i början 2012 vände kurvan uppåt för att återigen gå nedåt i augusti.
Maria Remén berättar att från augusti och fram till fjolårets slut minskade antibiotikaanvändningen för varje månad i länet. Men statistiken för hela året är inte klar ännu.
Om man jämför kommunerna i Sörmland är det ingen större skillnad på antibiotikautskrivningen. Däremot ser man skillnad mellan vårdcentralerna. Maria Remén, som också är ordförande i gruppen Strama vars uppgift bland annat är att minska antibiotikan, får regelbundet information om hur det ser ut i länet.
De fyra vårdcentralerna i Nyköping ligger under genomsnittet i Sörmland. Oxelösunds vårdcentral däremot skriver ut mer.
– Det kan bero på att där har man en stor äldre befolkning och man har också fler personer med lungproblem.
Bakterien mykoplasma kan ge luftvägsinfektioner, som hos vissa patienter i sin tur orsakar lunginflammation. Maria Remén berättar att mykoplasman inte orsakar den svåra lunginflammationen, den som utan behandling kan leda till döden. Den orsakas av bakterien pneumokocker och den vara svår att diagnosticera.
– Misstänker läkaren lunginflammation och patienten har hög feber så sätter man in antibiotika.
Att invänta provtagning för att se vilken bakterie som härjar kan ta tre dagar, och så länge brukar inte läkarna vilja vänta.
Fler lunginflammationer hos sörmlänningarna första halvåret 2012 ledde till fler recept på antibiotika. Men även influensan ökade på recepten. Den orsakas i och för sig av ett virus, som antibiotika inte biter på, men influensa kan ge lunginflammation som en följdsjukdom.
Att antibiotikan ökar och inte minskar bekymrar Landstinget Sörmland. Under våren kommer en informationsskrift om antibiotika att delas ut till hushållen.