Penicillinbristen fortsätter i Sverige och EU, och väntas snarare förvärras än lösas under hösten, när bakterieinfektionerna drar in över landet. Kåvepenin som är en av de vanligaste penicillinsorterna och behandlar vanliga infektioner som borrelia, öroninflammation, lunginflammation och halsfluss, har varit en bristvara sedan i somras.
Sjukvården i Sörmland känner tydligt av bristen, och problematiken.
– Det kommer att fortsätta vara brist på vissa sorter, förpackningsstorlekar och styrkor av penicillin i höst och vinter. Ja, egentligen är det brist på väldigt många läkemedel nu. Flera styrkor och storlekar restnoteras om vartannat. Och även om bilden kan ändras snabbt tror jag tyvärr att situationen blir värre i vinter, även om jag inte kan säga vilka sorter eller grupper av läkemedel det kan handla om.
På regionens Läkemedelscentrum har apotekare Rickard Kaugesaar och kollegorna därför arbetat fram en sajt för läkarna. Där kan de uppdaterat varje vecka läsa om tillgången på vissa läkemedel, få tips om vad som är restnoterat och om apotekarna möjligen kan föreslå ett befintligt alternativ, en annan beredningsform eller styrka. Men det här blir lite tidskrävande för sjukvården.
Och i andra änden besväras patienterna av att det kan vara svårt att hämta ut den receptbelagda medicinen, om apoteket har slut på lagret.
– Det kan leda till en fördröjning av behandlingen och besvär om man måste kontakta läkare på nytt.
Får läkaren lov att skriva ut en större förpackning än nödvändigt för att det är det enda som finns att tillgå, då skapas ännu fler problem.
– Det är ju inte bra om det finns för mycket läkemedel i omlopp. Den normala dosen av exempelvis Kåvepenin är ett gram tre gånger om dagen i tio dagar. Patienten behöver 30 tabletter, men läkaren kanske måste skriva ut en förpackning om 100.
Antingen kasseras de 70 tabletterna, vilket i sig ju inte är bra, konstaterar Rickard Kaugesaar, eller så är risken att patienten självmedicinerar för snarlika symptom vid ett senare tillfälle.
– Men handlar det om en helt annan sjukdomsbild verkar inte penicillinet.
Och vid överförskrivning ökar dessutom risken för antibiotikaresistens i samhället.
En av orsakerna till den internationella bristen uppges vara kriget i Ukraina. Men orsaksbilden är komplex, förklarar Rickard Kaugesaar.
– Kriget är säkert bidragande, men det finns nog många fler komponenter i logistikkedjorna. Dålig tillgång på el i tillverkningsländer påverkar, och läkemedlet är ju mer än bara tabletter. Även en komplett förpackning krävs.
I Sörmland är det förutom vissa penicillinsorter just nu bland annat brist på Ozempic och snarlika diabetesläkemedel.
– Det kan komma mindre leveranser under restperioden, men det här är problematiskt. Patienterna behöver ha kontakt med sin läkare om alternativa styrkor, behandlingar eller varianter.
Den 12 oktober är 1 256 läkemedel restnoterade i Sverige, enligt Läkemedelsverket. Under de tre första kvartalen 2023 har 2 457 förpackningar av läkemedel restanmälts från företag till Läkemedelsverket – en högre siffra än tidigare helår. Vid de flesta tillfällena har alternativa läkemedel funnits tillgängliga och/eller att restperioden varit relativt kort, enligt myndigheten.