Alternativ medicinutreds av regeringen

Nu bereder regeringen frågan om de antroposofiska läkemedel som används på dispens på Vidarkliniken i Ytterjärna ska ingå i svensk läkemedelslagstiftning.

Sörmland2015-01-07 16:55

Landstinget Sörmland har vårdavtal med antroposofiska Vidarkliniken i Ytterjärna. Årligen behandlas ungefär tio av landstingets patienter där för palliativ vård eller rehabilitering vid vissa typer av kronisk sjukdom. Men de alternativa mediciner som används i behandlingen där är omstridda. 1993 hotade Socialstyrelsen att stänga hela verksamheten, ett av skälen var illegal läkemedelshantering. De runt 3000 antroposofiska läkemedlen har sedan dess fått säljas trots att de inte skrivits in i läkemedelslagen, genom att de godkänts via undantagsbeslut på högsta politiska nivå. Godkännandet har gällt under förutsättningen att behandlingen administreras av legitimerade läkare och att medlen används som komplement till skolmedicin. I december 2013 godkände Läkemedelsverket Iscador och Helixor, två mistelpreparat som används på Vidarkliniken för symtomlindring och för att förhöja effekten av skolmedicinsk behandling vid cancer. Beslutet möttes då av kritik från bland annat Carl Johan Fürst, professor i palliativ medicin vid Lunds universitet och ordförande i Nationella rådet för palliativ vård. Han menade att Läkemedelsverket inte grundat sitt beslut på vetenskapligt bevisade effekter och att man genom godkännandet kunde ge patienter falskt hopp om att tumörer kunde botas genom behandlingen, även om läkemedlet i sig inte godkänts för behandling av dessa.

2013 gav också dåvarande regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att utreda om samtliga antroposofiska läkemedel kan föras in i svensk läkemedelslagstiftning, eftersom undantagen inte är förenliga med EU:s direktiv. Utredningen blev klar i oktober och innehåller fyra tänkbara modeller för hur det ska kunna gå till. Nu bereds frågan av socialdepartementet.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) pressekreterare Helena Paues vill dock inte kommentera hur beredningen kommer att sluta.

– EU ger oss två olika möjligheter. Antingen att sluta använda dem eller att införliva dem i lagstiftningen. Det är positivt för alla parter att vi rör oss bort från undantagen, det är inte hållbart i längden, säger Helena Paues.

I december 2014 gavs Vidarkliniken ytterligare ett års dispens för att sälja medlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om