Ambassadören reste från Floda till stängt Turkiet

När de flesta ville lämna Turkiet efter kuppen tog Sveriges ambassadör i Turkiet, Lars Wahlund, tåget från Katrineholm för vidare färd mot Ankara i lördags.

SÖRMLAND2016-07-18 14:54

Lars Wahlund, Sveriges ambassadör i Turkiet, var hemma i Flodafors på semester när Turkiet skakades av fredagskvällens militärkupp. Men en ambassadör ska vara på plats när något händer och för Lars Wahlund var det bara att avbryta semestern och åka.

– Kaptenen är den siste som lämnar skeppet, kommenterar han sin hastiga resa till Turkiet, när de allra flesta andra svenskar ville åka åt motsatt håll.

– Jag slängde mig på tåget från Katrineholms station och lyckades på tag på flygbiljetter. Jag brukar flyga med Turkish airlines, men alla deras avgångar var inställda. Jag fick tag på biljetter med ett lågprisbolag som landade i Istanbul mot alla odds på lördagskvällen, eftersom flygplatsen egentligen var stängd, säger han.

Det fanns inga indikationer på att det skulle bli en militärkupp, säger han.

– Det kom som en överraskning för alla. Militären har i och för sig spelat en stor roll i turkisk politik och historia, det har varit flera militärkupper. Men de flesta trodde att militären var lite stäckt, kuvad. Å andra sidan har kriget mot kurderna gjort att de kommit tillbaka. Militären tros också ha spelat roll för att avhålla från militära äventyr i Syrien.

Nu är stämningen i landet dämpad, bedövad, säger Lars Wahlund. Många – givetvis främst president Erdogans anhängare – är glada att kuppförsöket misslyckades.

– En del påstår att kuppen var påhittad av Erdogan, men det tror inte jag. Andra teorier talar om att kuppen var planerad till senare, men att militärerna fick tips om att de skulle arresteras och att de satte planerna i verket tidigare. Den var lite taffligt genomförd. Turkiska regeringen menar att Gülen-rörelsen ligger bakom och kräver Gülen utlämnad från USA, men vi har inte sett bevis för att det skulle vara så.

Kuppen var bara några timmar gammal när regeringen beskyllde Gülen och hans anhängare för att ligga bakom den. Fethullah Gülen var tidigare president Erdogans förtrogne, men betraktas sedan 2013 som en terroristledare av Turkiets regering. Han lever i exil i USA.

Vad sker nu – går Turkiet mot mer övervakning, fler poliser och mer kontroll, tror du?

– Det finns olika teorier om vart Turkiet tar vägen. Samtliga oppositionspartier fördömde tidigt kuppen och hoppas kanske på försonlighet. Men majoriteten tror att presidenten kommer att använda kuppen för att få ännu mer makt. Kanske är massarresteringarna ett tecken, det återstår att se.

Det talas om att återinföra dödsstraffet i Turkiet. Är det ett tecken på ett hårdare klimat?

– Det talas om det, men då måste de hantera Öcalan. Han är dömd till döden, men tack vare att EU fick Turkiet att avskaffa dödsstraffet är han fängslad på livstid. Avrättas han blir det stora oroligheter och det måste Turkiet hantera i så fall.

Abdullah Öcalan var tidigare ledare för det separatistiska Kurdistans arbetarparti, PKK, som betraktas som en terroristorganisation av EU och Turkiets regering. Han sitter fängslad sedan 2002.

Har ni haft kontakt med alla svenskar i landet?

– Nej, det är omöjligt, det har vi inte. Det är dessutom främst konsulatet i Istanbul som har det ansvaret, även om ambassaden har övergripande ansvar. Vi har fått väldigt många mejl-förfrågningar. Men kuppen drabbade aldrig semesterorterna, utom Marmaris där presidenten var och där kuppmakarna försökte gripa honom på ett hotell.

Däremot drabbades resenärer. På Istanbuls internationella flygplats Atatürk, satt några svenskar fast i ett par dygn, berättar ambassadören.

– Det var mycket bristfällig service, två personer jobbade vid transferdisken fast det var tusentals i kö och så vidare. Till att börja med var det också dåligt med mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om