Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom den ambulansanställdas körkort var återkallat och brottet har skett vanemässigt.
Tidningen har tidigare berättat att mannen under fyra månader körde ambulans som vanligt – trots att han blivit av med körkortet.
Det var i juni i fjol som Transportstyrelsen beslutade att återkalla körkortet efter en trafikincident på fritiden. Mannen ska vid tillfället ha kört 190 kilometer i timmen på 110-väg. Klockan var strax före midnatt när mannen stoppades av en efterföljande polisbil. Hans körkort omhändertogs och Transportstyrelsen bestämde spärrtiden till fem månader. Mannen överklagade beslutet, med överklagan avslogs.
När den dåvarande verksamhetschefen fick kännedom om att en anställd kört ambulans i tjänst, trots indraget körkort, anmälde han händelsen till polisen. Och när han konfronterade mannen erkände han direkt. Han uppgav under samtalet att han inte kört på sin fritid, utan endast i tjänsten.
En kollega berättar i förhör att han inte visste att kollegan blivit av med körkortet, i så fall skulle han aldrig ha åkt med honom. En annan kollega berättar att han sett att mannen fått skjuts till jobbet vid några tillfällen och då sagt att den ena bilen varit trasig.
I polisförhör han mannen berättat att han var i en pressad ekonomisk situation och därför berättade han inte för sin arbetsgivare att han hade blivit av med körkortet.
Han säger vidare att han under den aktuella perioden inte kört ambulansen vid något tillfälle, utan varit den som vårdar patienten som ska till sjukhus. Men det tillbakavisas i förhör med flera av mannens kollegor.
Tomas Jonsson, tillförordnad verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland, har tidigare berättat att "personen ifråga omplacerades direkt och har inte sin anställning kvar inom ambulanssjukvården".
Om mannen under målets handläggning skulle erkänna samtliga gärningar anser åklagaren att målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagaren föreslår då att mannen ska dömas till 200 dagsmöter.
Efter den här händelsen har Region Sörmland infört slumpvisa kontroller av körkorten bland de 200 personer som jobbar inom ambulanssjukvården i Sörmland.
Straffskalan för grov olovlig körning ligger mellan dagsböter och som mest sex månaders fängelse.