Ambulansanställd körde patienter – utan körkort

Under fyra månader körde en ambulansanställd ambulans som vanligt – trots att han blivit av med körkortet.

Den ambulansanställda blev av med sitt körkort på fritiden. Men han berättade aldrig det för sin arbetsgivare. Istället fortsatte han att köra ambulans som vanligt.

Den ambulansanställda blev av med sitt körkort på fritiden. Men han berättade aldrig det för sin arbetsgivare. Istället fortsatte han att köra ambulans som vanligt.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sörmland2020-10-02 04:45

Det var i juni i fjol som Transportstyrelsen beslutade att återkalla körkortet efter en trafikincident på fritiden. Mannen ska vid tillfället ha kört 110 kilometer i timmen på 80-väg. Transportstyrelsen bestämde spärrtiden till fem månader.

Mannen överklagade Transportstyrelsen beslut. Han yrkade på att han istället skulle få en varning. I andra hand på att spärrtiden skulle förkortas till två månader. 

I överklagan berättade mannen bland annat att han arbetar inom ambulansen och därför har ett stort behov av körkort i sitt arbete. Men överklagan avslogs.

Tomas Jonsson, tillförordnad verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland, säger att mannen givetvis hade körkort när han anställdes.

– Sedan har han blivit av med det och inte meddelat sin närmaste chef.

undefined
Mannen som blev av med sitt körkort yrkade på att han istället skulle få en varning. I andra hand på att spärrtiden skulle förkortas till två månader. Men överklagan avslogs.

Så fort det kom till chefens kännedom togs personen ifråga ur tjänst. 

– Personen ifråga omplacerades direkt och har inte sin anställning kvar inom ambulanssjukvården, säger Tomas Jonsson och fortsätter:

– Vi är 200 medarbetare, självklart kan någon bli av med körkortet. Men då måste man berätta det för sin närmaste chef och det skedde inte i det här fallet. Då fick det ju tråkiga konsekvenser.

I samband med att det uppdagades att en förare fått indraget körkort kontrollerades samtliga ambulanspersonals körkort.

– Alla andra körkort var okej. Efter den här händelsen har vi också infört slumpvisa kontroller av körkorten.

Hur känner du för det som inträffat?

– Besvikelse. Det påverkar ju hela verksamheten, säger Tomas Jonsson.

Carl-Jan Ekberg vid trafikpolisen i Nyköping tror att händelsen är mycket ovanlig.

– Det är många år sedan jag hörde att någon som jobbar inom blåljusgrupperna förlorade körkortet överhuvudtaget. Men det händer säkert. Jag tror generellt inte att de är annorlunda jämfört med andra trafikgrupper. Det händer nog att folk kör för fort och blir av med körkortet. Men då får man ta straffet och inte jobba i den verksamhet som man normalt jobbar i, under den här tiden.

Kontrollerar polisen blåljuspersonal, eller låter man dem åka, just för att de är blåljuspersonal?

– Generellt kontrollerar vi dem inte. Vi vet ju aldrig om en blåljusbil är ute på uppdrag av något slag. Man förväntar sig att arbetsgivaren håller koll på om någon inte har körkort. Det är arbetsgivarens skyldighet. Man har också en egen skyldighet att tala om för arbetsgivaren att man inte har något körkort, säger Carl-Jan Ekberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!