Analytiker: Vi tjänar på att bli fler

Det föds för få barn i Sverige och de äldre blir allt fler. För att samhället ska kunna upprätthålla skola, vård och omsorg i framtiden krävs därför fler invandrare, både här i Sörmland och i resten av landet. Det har arbetsförmedlingen och analysföretaget Miklo kommit fram till.

04-16 inflyttade 4sp.eps

04-16 inflyttade 4sp.eps

Foto:

Sörmland2015-04-24 06:39

Invandringen till Sverige under 2014 var rekordstor. Från 2013 till 2014 ökade den med nästan tio procent. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB flyttade 126 966 personer till Sverige, varav 3 512 bosatte sig i Sörmland. Av dem kom flest, drygt 1100 personer, från Syrien. Den näst största invandrargruppen var svenska medborgare som flyttat tillbaka efter att ha bott utomlands.

Men för att kunna finansiera landet i framtiden krävs ännu mer invandring. Enligt arbetsförmedlingens prognos behövs en inflyttning på minst 64 000 personer i arbetsför ålder (det vill säga 16–64 år) varje år de närmaste tio åren.

– Som alla välfärdssamhällen har vi en demografisk utmaning där de inrikesfödda blir färre. Samtidigt måste vi hålla uppe antalet i arbetskraften. Vi behöver en fortsatt invandring för att vi ska klara att finansiera välfärden framöver, säger arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

På konsult- och analysföretaget Miklo arbetar man med utredningar som berör urban och social utveckling kopplad till migration.

– Ur ett ekonomiskt perspektiv har vi absolut inget att förlora på att välkomna folk hit, säger Sohrab Fadai, analytiker på Miklo.

I en färsk rapport som bygger på statistik från SCB konstaterar han att Sverige visserligen tagit emot fler invandrare 2014 än året innan men att invandringen fortfarande är låg både i Sverige och i övriga Europa.

– Vi hoppas att fler politiker och kommuner ställer sig frågan; Tål Sverige så här lite invandring? Vi kan inte fortsätta att se på invandringen ur ett kort perspektiv. På sikt är invandringen alltid en tillgång, säger han.

Sörmland är ett av de län som skulle ha minskat sin befolkning om det inte vore för inflyttningen från utlandet förra året. I Nyköping stod invandrarna för 70 procent av befolkningstillväxten, i Oxelösund för 87 procent.

De som flyttade hit från utlandet förra året motsvarar en procent av invånarna i Nyköping, och 1,5 procent i Oxelösund. Störst ökning i Sörmland hade Flen, där över tre procent av befolkningen utgörs av personer som flyttade till kommunen från utlandet under 2014.

– Fler borde göra som Flen och ta sitt ansvar. Befolkningsökningen i Flen kommer gynna kommunen, säger Sohrab Fadai.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om