I Sörmlands nio kommuner råder det bostadsbrist enligt länsstyrelsens rapport om bostadsmarknaden 2019. Prognosen ser dyster ut de närmsta åren och fler hyresrätter behövs. Särskilt svårt är det för ungdomar, nyanlända, äldre och personer med funktionsnedsättning.
Åtstramningen av lagen ska leda till en större omsättning av förstahandskontrakt, bättre hyresvillkor och sundare boendemiljöer.
– Man kan hoppas att det gör nytta och att fler förstahandskontrakt går tillbaka till kön. Det är så man vill att bostadsmarknaden ska vara, rak och ärlig och med en moderat hyra så folk har råd att bo, säger Tommy Holm, ordförande för Hyresgästföreningen i Eskilstuna.
Den som har köpt ett hyreskontrakt, eller har försökt att sälja ett, ska kunna förlora sin hyresrätt och straffas med böter eller fängelse i upp till fyra år.
– Jag vet att det har förekommit svarta hyreskontrakt inom det kommunala fastighetsbolaget i Katrineholm, men det har inte varit så utbrett, säger Anders Hördin på Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker.
– Det förekommer här i Eskilstuna, men det mörkas och det är svårt att få något riktigt grepp på hur vanligt det är, säger Tommy Holm.
Han menar att hyresvärdarna trots skyldigheter har dålig koll när de godkänner andrahandsuthyrning. Hyran kontrolleras inte alltid och ofta handlar det om många extra tusenlappar i mellanskillnad.
Den som hyr ut olovligen och tar ut ockerhyra riskerar fängelse i upp till fyra år. Den som tjänar pengar på andrahandsuthyrning kan bli vräkt, liksom den som hyr ut utan tillåtelse av hyresvärden. Uthyraren får maximalt lägga på 15 procent för möblering plus den faktiska kostnaden för till exempel el och bredband. Den inneboende har rätt att kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka, men riskerar också att bli av med sitt kontrakt.
– Där det är bostadsbrist förekommer det överhyror, de skor sig på folks elände. De som drabbas mest, är de som har svårast att komma in på bostadsmarknaden, säger Anders Hördin.
För att det ska bli straffpåföljd måste det upprättas en polisanmälan. I nuläget är det hyresnämnden som avgör tvister mellan hyresgäster och fastighetsägaren.
– Jag tror att grannarna måste vara mer på alerten när någon flyttar in. Fråga om hyran och tipsa hyresvärden om att det inte står rätt till, säger Anders Hördin.
På Eskilstuna kommunfastigheter finns en heltidstjänst avsatt för att stävja andrahandsuthyrning. I dagsläget finns 165 pågående ärenden.
Bolaget äger cirka 7 600 lägenheter och har 165 pågående ärenden om otillåten andrahandsuthyrning. 157 hyresavtal har redan avslutats av samma skäl. Åtta av fallen har gått vidare till Hyresnämnden.
– Jag arbetar på inkomna tips från grannar och på fastighetsskötarnas magkänsla. Man får vara jobbig och vara lite detektiv. Jag kollar folkbokföring och skickar brev till hyresgästen och förklarar att de måste säga upp sitt hyresavtal om de inte bor på adressen. Om de inte rättar sig får vi göra en uppsägning, men det är upp till oss att bevisa, säger Ida Eriksson, bokonsulent på Eskilstuna kommunfastigheter.
Hon upptäcker otillåten andrahandsuthyrning och ibland även tredje-, och fjärdehandsuthyrning där hyresgästen inte har en aning om vem som faktiskt bor i lägenheten. Svarta pengar för andrahandsskontrakt och överhyror förekommer också.
– Det är bra med skärpt lagstiftning. Det är på tiden och det behövs en förändring. Vi hoppas att det kommer att stävja marknaden.
Ida Eriksson är envis och vill se en rättvis hyresmarknad.
– Vi har en kö och den styr vem som står på tur att få flytta in.
Skälen till att få hyra ut i andra hand har också blivit snävare i den nya lagstiftningen.
– Nu har vi möjlighet att vara lite tuffare när man ansöker om andrahandsuthyrning.
För att motverka överhyror anges alltid hyran i ansökningen hos kommunfastigheter.