Utanför fönstret på traktorn passerar de nu tomma fälten som Öknaskolans elever rår om. Andre Bille, 17, är en av studenterna på skolan är uppvuxen på en gård i Nynäshamns kommun. Beslutet är något som hon har fattat själv och kom dels av att hon var skoltrött och ville läsa något som var mer praktiskt än teoretiskt samtidigt som hon vill jobba inom lantbruket i framtiden.
– Det är ingen dag som är den andra lik och det är det som är det roliga med jobbet, säger hon.
I framtiden planerar hon att driva en gård där hon kan vara självförsörjande. Till skillnad från mina föräldrar kommer jag därför att också syssla med mindre djurhållning och kanske ha en mindre gårdsbutik, säger hon.
Men i övrigt tror hon inte att det är så mycket som kommer att skilja sig mellan de båda gårdarna.
– Alltså man kan säga mycket om den nya tekniken och att robotar och artificiell intelligens ska effektivisera jordbruket. Men det går inte att ersätta lantbrukaren med en robot. Lantbrukaren vet vad som är bäst lämpad att göra med sin egen odling, säger Andrea Bille.
Däremot så tvekar hon inte att ny teknik inom lantbruket kan bidra mycket för att det ska kunna klara av de kommande utmaningar med större population och förändrat klimat på grund av den globala uppvärmingen.
– Vi har GPS i traktorn som underlättare under skörden. Men samtidigt kommer grödorna att utvecklas för att vara bättre på att klara torka och vi behöver hitta sätt att få ut mer från marken vi odlar på för att klara av att mätta fler personer, säger hon.
Andrea menar att lantbrukarens sociala status kan komma att förändras i framtiden.
– När det sker en kompetensväxling med fler unga i jordbruket kan fler innovationer starta. Ska vi dessutom äta mer lokalt och närproducerat, vilket också är det bästa för klimatet, då krävs fler lantbrukare. Idag används bonde som ett skällsord något jag inte tror kommer göras i framtiden, säger hon.
En annan viktig aspekt som Andrea håller fram för att fler ska välja lokalt eller närproducerad mat är att maten måste värderas högre än den gör idag.
– Ett sätt att göra det är att få fler personer att ta reda på hur mat produceras i Sverige. Man ska inte ska låta serier som till exempel Mandelmanns skapa en bild av ett riktigt lantbruk. Tvärtemot tror jag den bild som förmedlas skapar en ännu skevare syn på lantbruket och bönder, säger Andrea Bille.