Änkor får inte tillräckligt av efterlevnadsskydd

Ett efterlevandeskydd innebär inte alltid att man som änka är helt skyddad ekonomiskt. SN träffade två änkor som upptäckt det den hårda vägen.

Sörmland2014-07-31 20:35

Debatten kring pensioner har fastnat i frågan om pensionärsskatten, tycker Ann-Kristin Jonsson Moback. Hon blev änka för ett år sedan och upptäckte då att efterlevandeskyddet inte innebar det hon trodde.

– Skatten handlar om hundralappar, medan tjänstepensionen handlar om tusenlappar. Att par som levt ihop ska dela på tjänstepensionen vid skilsmässa eller dödsfall är en jämställdhetsfråga, säger Ann-Kristin Jonsson Moback.

Liksom många andra kvinnor har hon tagit huvudansvaret för barnen och hemmet, trots heltidsarbete. Maken skötte det ekonomiska

– Min man jobbade jämt och hade bra lön. Det var aldrig någon diskussion om att män skulle vara hemma med barnen på den tiden. Han skulle ha fått en bra tjänstepension som jag trodde att jag skulle få överta när han dog, eftersom han hade tecknat efterlevandeskydd. Men jag fick bara en tredjedel av den. Det är ju min mans arbetsgivare som betalat tjänstepensionen till honom, så det borde vara hans pengar. Vart tar pengarna vägen?

Ann-Kristin Jonsson Moback är 67 år och har fortsatt arbeta efter pensionen. Efter makens död var hon tvungen att sätta sig in i hushållets ekonomi. Dagliga telefonsamtal och mejlkontakter med försäkringsbolag, banker och myndigheter resulterade i att hon i frustration skrev ner sina erfarenheter för att hjälpa andra änkor. " Lathund för änkor" har nu spridits i över 70 exemplar och Ann-Kristin har genom sitt häfte fått kontakt med många förtvivlade änkor som blivit chockade över sin ekonomiska situation. En av dem är Ella Ericson, 86 år. Hennes make dog 2005 och de första åren klarade hon sig bra. Men nu börjar snaran dras åt.

– Man pratar om tjänstepension som om den vore livsvarig, men den minskar ju med åren, säger Ann-Kristin Jonsson Moback .

Ella Ericson har själv arbetat heltid i 40 år som telefonist och har egen tjänstepension. Efter maken får hon bara en tusenlapp i månaden. Bostadstillägget är drygt 500 kronor i månaden och har sänkts med några tior med hänvisning till att hon har för höga inkomster.

– Jo jag lever flott! Kom hit och se hur jag har det. Jag vet att min man ville att jag skulle ha det bra och tecknade försäkring. Men nu har jag knappt till mat åt mig och katten. Över sommaren har jag varit tvungen att ta en kredit för att kunna handla mat. Jag som alltid varit så noga med att kunna betala för mig, säger Ella upprört.

Även i Ellas hushåll var det mannen som skötte det ekonomiska. Nu har hon kopplat alla fasta räkningar till autogiro.

– När jag sist ringde för att höra vad jag hade kvar att leva på efter att de var betalda, var svaret 143 kronor. För hela månaden, berättar hon förtvivlat.

Ella bor i en hyreslägenhet på två rum och kök. Hyran äter upp runt 80 procent av inkomsten. Att flytta till en billigare lägenhet är dock svårt.

– Ingen flyttar från de billigare lägenheterna. Jag vill inte och orkar inte heller flytta, säger Ella Ericson med trötthet i rösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!