Anmälningar om lockpriser ökar explosionsartat

Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare i Sörmland rusar i höjden. Det vanligaste klagomålet är att mäklaren har använt sig av ett så kallat lockpris.

När åtta månader av 2021 har gått har det kommit in 36 anmälningar mot mäklare i länet. Under hela 2020 kom det in 15 anmälningar. Klagomål på lockpriser är den vanligaste orsaken.

När åtta månader av 2021 har gått har det kommit in 36 anmälningar mot mäklare i länet. Under hela 2020 kom det in 15 anmälningar. Klagomål på lockpriser är den vanligaste orsaken.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sörmland2021-09-16 20:36

– Lockpriser tycks ha blivit en kultur. Branschen måste ta tag i detta och inleda en diskussion om hur man ska komma till rätta med problemet, säger Gunilla Paulsson, generaldirektör på Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

I Sörmland har anmälningarna ökat explosionsartat. Under åren 2014 till 2020 gjordes i genomsnitt tre anmälningar per år. Redan nu står det klart att 2021 kommer att slå rekord. Bara under årets första åtta månader har FMI fått in 19 anmälningar om lockpris från länet.

Genom att använda sig av lockpriser – det vill säga att sätta ett lägre pris än det uppskattade marknadspriset – kan mäklaren få fler spekulanter till sina visningar. Resultatet blir ofta en mer intensiv budgivning och att priset för bostaden slutligen hamnar över det uppskattade marknadsvärdet.

Lockpriser strider mot fastighetsmäklarlagen och konsumentlagen och är ett gissel för bostadsspekulanterna, förklarar Gunilla Paulsson.

– Lockpriser leder till att människor lägger tid och pengar på att åka och titta på bostäder som de egentligen inte har råd med, säger hon.

Utvecklingen mot allt fler anmälningar om lockpris syns i hela landet, även om kurvan är brantare i Sörmland. I riket som helhet har det kommit in 798 anmälningar till FMI hittills under 2021. Förra året kom det in 692 anmälningar och under 2019 kom det in 139 anmälningar.

Under samma period som antalet anmälningar har ökat har även priserna för bostäder stigit. Möjligen kan det vara något svårare för mäklare att sätta rätt pris när marknaden är het, men det kan inte förklara den ökning av lockpriser som syns, menar Gunilla Paulsson.

– I Sverige har vi väldigt bra statistik över hur prisutvecklingen ser ut och den uppdateras snabbt. Självklart kan det ibland finnas förklaringar till att en mäklare sätter ett för lågt pris, men det ska inte inträffa i den här omfattningen.

FMI har möjligheter att återkalla en mäklares tillstånd, varna mäklaren eller utdela en erinran om lockpriser används. Men problemet med lockpriser tycks nu vara så stort att det branschen själv måste ta tag i problemet, anser Gunilla Paulsson.

– Den här kulturen med lockpriser kan inte vi ändra på. Den måste branschen själv ta tag i.

Hittills i år har det totalt kommit in 36 anmälningar mot mäklare i Sörmland. Det näst vanligaste klagomålet handlar om hur budgivningen har fungerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!