Kritiken springer ur en granskning som 19 av de 21 länsstyrelserna gjorde i fjol av Polismyndighetens och domstolarnas kameraövervakning. Granskningen gällde sådan övervakning som har tillstånd att bedrivas i polisstationer och domstolslokaler.
Sammanlagt gjordes 132 tillsynsinspektioner. I åtta av länen fanns inga skäl till anmärkningar. Men i övriga län, däribland Sörmland, ledde 52 inspektioner till anmärkningar. Enligt länsstyrelserna är det anmärkningsvärt att det i en så stor del av polisens och domstolarnas verksamhet skett övervakning i strid mot kameraövervakningslagen.
Ett av de vanligaste felen var att kamerornas upptagningsområde var större än vad tillståndet medgav. Det var också vanligt med bristande skyltning för övervakningen. Inspektionerna visar också att det på sina håll även skett kameraövervakning utan tillstånd.
Ytterligare några anmärkningar är otillåten bildinspelning, att flera kameror använts än vad tillståndet gäller, att kamerorna var i drift vid tider som inte omfattas av tillståndet samt att vissa kameror som inte längre behövs ändå var i bruk.
Störst antal anmärkningar gjordes i Västra Götalands län. Där gjordes även flest inspektioner, följt av Värmland, Östergötland och Sörmland.
Av de tolv objekt som inspekterades i Sörmland fick två anmärkningar.
I flera fall har de rättsvårdande myndigheterna fått muntliga tillsägelser om att vidta åtgärder. I andra fall har det blivit fråga om rättelseföreläggande eller krav på ny tillståndsansökan. I ett fall har polisen fått avslag på ansökan om förlängt undantag från tillståndplikt.
Kameraövervakning i samhället blir allt vanligare och innebär alltid ett ingrepp i den enskildes personliga integritet. Därför krävs tillstånd för att få övervaka allmän plats.