Experten tipsar – så lyckas du med grillningen i sommar

Tid, lock och temperatur. Känner du dig vilsen vid grillen? Grillmästaren Magnus Eriksson delar med sig av sina bästa tips inför sommarens grillkvällar.

Magnus Eriksson, grillexpert och tidigare deltagare i Sveriges mästerkock.

Magnus Eriksson, grillexpert och tidigare deltagare i Sveriges mästerkock.

Foto: Ida Johnsson

Sörmland2024-06-15 16:43

Det är snart fyra år sedan Kvicksundsbon Magnus Eriksson deltog i Sveriges mästerkock. En upplevelse som öppnade upp flertalet dörrar och bidrog till att han i dag gör olika matuppdrag parallellt med sitt jobb.

När tidningen knackar på hos Magnus är grillen redan tänd. Det doftar räkor.

– Det enda jag gör nu är att tina dem. Många tror nog att det här är så mycket svårare än vad det faktiskt är. Du slänger på ett paket frysta räkor, några briketter och en vedklabb. 125 grader i ungefär 20 minuter. Busenkelt, säger han.

undefined
"Ett tips är att införskaffa ett nät att grilla på. Kostar inte många kronor och är perfekt om du ska grilla exempelvis fisk", säger Magnus Eriksson.
undefined
Direkt från grillen - rökta räkor med aioli och sirachamajo.

Vad ser du för trender inför sommaren?

– Det är dyrt att grilla nu, så jag tror att tillbehören kommer att öka. Man kommer prata mycket bufféer, meze och smakerna kommer att dras mot Medelhavet.

Magnus har grillat så länge han kan minnas. Som mest har han ägt nio grillar samtidigt, men i dag grillar han mest på sin kolgrill.

Men du grillar inte nattetid, som Fredde i Solsidan?

– Än så länge så gör jag inte det, men jag kan absolut grilla flera dagar i rad och förbereda marinader och annat, det är nästan halva grejen.

Och visst är han förbered. När räkorna är klara dyker nästa låda upp – kyckling som legat i marinad över natten. En marinad gjord på olivolja, citron, persilja, vitlök och lite chili.

Kyckling känns ju svårt att lyckas med?

– Vad kul att du säger det, så slapp jag. Det är lite läskigt, men varför egentligen? Med en ordentlig termometer där du ser sekundtemperaturen är problemet löst. Då får du kycklingen helt perfekt.

undefined
"Planera i tid. Det är inte meningen att varken du eller frugan ska springa runt och förbereda när köttet ligger på grillen. Då ska ni ha varsitt glas vin i handen", säger Magnus Eriksson.
undefined
Magnus är snabbare än mig på att dokumentera maten. Resultat åker direkt ut på hans Instagram "Matbymange".

Vilka är de vanligaste misstagen när det kommer till grillning?

– Många väntar alldeles för länge och är ute i sista sekund. Planera i god tid och våga att testa nya saker. Det är inte svårt att slänga ihop en egen marinad. Det är också viktigt att lära känna sin utrustning. Köper man en ny grill, oavsett om det är en gasol eller kolgrill, utforska spjället, testa att tända den och använd hela grillen. Det kommer att hjälpa dig.

När det kommer till köttbitar är fett någonting att sträva efter, desto mer fett desto bättre. Det är även viktigt att ta fram maten som ska grillas i tid. Ställ fram det samtidigt som grillen tänds, annars tenderar de att fastna på grillen om det är för kallt.

Till entrecoten väljer Magnus att pensla köttet med en glaze gjord på ketchup.

– Ketchup är något av de bästa vi har, det bidrar till att köttet får en fin karamelliserad yta. Förutom ketchup har jag haft i soja, ingefära, vitlök och chili.

undefined
Smaklig måltid - fransk potatissallad, entrecote, tsatsiki och kyckling.
Magnus bästa tips:

– Lär känna grillen 

– Testa nya saker, "köp inte den där fläskfilén som du alltid brukar köpa"

– Förbered i tid 

– Håll på hygienen 

– Investera i en bra termometer 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!