I somras åkte två anställda på utflykt med två ungdomar som bor på ett boende i östra Sörmland. Men framme vid målet för resan uppstod enligt föreståndarens lex Sarah-anmälan oroligheter mellan ungdomen och den ena ur personalen och ungdomen började spotta på den anställda.
Den andra anställde har vittnat om hur kollegan började spotta tillbaka.
När de begav sig tillbaka till boendet fortsatte ungdomen att spotta på den anställde, som nu körde och då uppstod en situation som föreståndaren i sin anmälan kallar "ett allvarligt missförhållande".
Föraren stoppade fordonet och tryckte ner ungdomen i sätet och gav denne "en arg tillsägelse". När ungdomen tog av sig säkerhetsbältet varnades föraren om det. Trots detta tvärnitade föraren så att ungdomen flög in i sätet framför.
När föreståndaren för boendet fick en avvikelserapport om det inträffade, framgick det inte att situationen var så allvarlig som det senare visade sig. Först när ungdomens anhöriga fick ett anonymt samtal av en som berättade om händelsen, blev den föremål för en mer ingående utredning som lämnades vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Enligt föreståndaren berodde dröjsmålet på missförstånd och otydligheter, inte att de inblandade försökt mörka händelsen.
Efter en rad kompletteringsfrågor till föreståndaren beslöt Ivo att inte gå vidare. Motiveringen är att verksamheten har vidtagit lämpliga åtgärder, all personal har fått utbildning i vad som gäller och de berörda har fått varningar.
Den anställde som var våldsam jobbar inte kvar på boendet.