I förra veckan orsakade statsminister Stefan Löfven rubriker när han sade, att invånare i rika kommuner, som Danderyd, missbrukar narkotika mer än invånarna i fattiga kommuner. Löfvens resonemang får stöd i en rapport från Brottsförebyggande rådet, där ungdomar tillfrågats om sitt missbruk. I Danderyd uppger 20 procent av pojkarna uppger att de använt narkotika den senaste månaden, jämfört med det ekonomiskt svaga Skärholmen, där 5,3 procent av pojkarna uppger samma sak. Samtidigt misstänks så få pojkar i Danderyd för narkotikabrott, att ingen procentsats kan uppges, men över 4 procent av pojkarna i Skärholmen misstänks för eget bruk.
Även i Sörmland varierar narkotikamissbruket mellan kommunerna, men någon liknande BRÅ-rapport har inte gjorts här.
2017 gjordes undersökningen Liv & hälsa ung av landstinget, nuvarande region Sörmland. Då tillfrågades skolelever anonymt om sina levnadsvanor, bland annat om de någon gång använt sig av narkotika. Enligt enkäten skiljer sig narkotikabruket åt mellan länets unga. I Strängnäs uppgav hela 17 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de någon gång använt narkotika, medan 11 procent av eleverna i Eskilstuna svarade att de gjort det. I Katrineholm svarade 14 procent av gymnasisterna att de använt narkotika någon gång, samma siffra som snittet för länet.
– Narkotika är alltid väldigt svårt. Det är en förbjuden substans. I undersökningar där man frågar folk om deras narkotikabruk kan man aldrig vara helt säker på svaren. Man måste lägga ihop många olika mätmetoder när man vill kartlägga narkotika, säger Elin Schelin, länssamordnare för ANDT (alkohol, narkotika, dopning, tobak) på Länsstyrelsen i Sörmland.
När det gäller små kommuner kan mätresultaten variera stort från år till år.
– Något år var vattenpipa stort, då uppgav många unga att de rökt vattenpipa. Tre år senare gjorde ingen det, säger Elin Schelin, som exempel på hur trender kan påverka, främst i små kommuner.
Bland andra mätmetoder finns socialtjänsternas arbete, avloppsmätningar och polisens statistik. Men någon samlad bild finns inte för Sörmland – än, säger Elin Schelin.
– Region Sörmland håller på att ta fram någon form av samlad bild av ANDT med en grupp som ska börja arbeta just nu. Förhoppningsvis vet vi mer om ett halvår.
Ett annat sätt att mäta narkotikamissbruket i kommunerna är att räkna polisanmälningarna, om narkotikainnehav och eget bruk.
I Nyköping anmäldes under 2018 1 460 fall av innehav och eget narkotikabruk, i Eskilstuna 1 348 fall per 100 000 invånare. I Vingåker är motsvarande siffra 273.
Men samtidigt måste inte många anmälningar betyda att många missbrukar narkotika just där. Anmälningar om narkotikabrott är vad polisen kallar egeninitierade, när polisen kontrollerar personer på stan eller gör husrannsakningar.
– Ingen kommer in på polisstationen och berättar att de använt narkotika. Anmälningsstatistiken blir mest ett mått på hur vi arbetar, säger Dennis Ejdvinsson, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Mattias Hedström, är kommunpolis i Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa.
– Största delen av befolkningen i de här kommunerna bor i Nyköping och det är naturligt att vi är mest i Nyköping, mer än i Trosa och Gnesta, även om ambitionen ligger på jämn spridning. Där man jobbar mer lär man känna invånarna och även missbrukarna, det är ganska enkelt, säger Mattias Hedström.
I de små kommunerna kan statistiken förändras av enskilda händelser.
– Narkotikabrott ökade mycket i Trosa, när vi hade ett stort kokainärende där för några år sedan, säger Mattias Hedström.
För att komplettera polisens lägesbild och statistiken - som alltså inte ger en särskilt klar bild av hur många som egentligen missbrukar, finns andra metoder.
En sådan metod är att mäta halten av narkotika i avloppsvatten. Aktiva ämnen, som THC i cannabis, hamnar i avloppsvattnet och kan mätas. Men bara ett fåtal kommuner i Sörmland utför sådana mätningar. Det har gjorts en gång i Katrineholm, på initiativ av kommunpolis Dennis Ejdvinsson, och en gång, säger Dennis Ejdvinsson, säger ingenting egentligen.
I Oxelösund har droganalysmätningar av avloppsvatten pågått sedan 2015.
– Vi har genomfört fyra mätningar sedan dess. Men provresultaten har varit delvis motsägelsefulla och svåra att analysera. Vi har därför beslutat att fortsätta med regelbundna mätningar för att få en tydligare bild av vilka substanser som finns och i vilken omfattning de brukas i vår kommun, säger Päivi Hellberg, samordnare för ANDT-arbetet i Oxelösund.
I Eskilstuna har mätningar skett under hela fjolåret och visat höga värden av cannabisrester vid alla provtillfällen. Kokain och amfetamin har visat höga men jämna nivåer och Tramadol visade först ett mycket högt värde, som sedan sjönk vid kommande mätningar.
Dennis Ejdvinsson tycker att alla kommuner borde mäta avloppsvattnet.
– Men inte bara mäta för mätandets skull. Man måste veta vad man ska ha resultatet till, hur ska polisen jobba?
Elin Schelin, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen, instämmer:
– Länsstyrelsen brukar säga, när vi pratar avloppsprover, att de ger en del av sanningen. Man kan säga vad man ser i mätningen just den gången. Men det säger inget om riskgrupper man ska jobba mot.
Vanligen tas avloppsproverna där vattnet kommer in till reningsverket, och kommer alltså från alla anslutna avlopp i kommunen. Att mäta mer detaljerat, som på bostadsområdesnivå går, men är också ett etiskt dilemma, säger Elin Schelin, bland annat eftersom det kan förekomma mätfel.