Check point software arbetar med cybersäkerhetslösningar till myndigheter och företag globalt. De har undersökt cybersäkerhetshoten kopplat till e-handel och upptäckt en rekordstor ökning av antalet skadliga sajter, lagom till e-handelns stordagar.
– Cyberkriminella försöker ständigt förnya sig i försöken att stjäla människors personuppgifter genom att efterlikna ledande varumärken, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check point software, och fortsätter:
– De använder trovärdigheten hos stora varumärken och det kan ofta vara svårt att uppmärksamma en felstavad domän, ett felaktigt datum eller ett falskt e-postmeddelande. Därför uppmuntrar jag användare att tänka efter en extra gång innan de öppnar bilagor eller klickar på länkar, samt vara vaksamma om de uppmanas dela personlig information eller bankrelaterade uppgifter.
Cyberkriminella skickar e-post till konsumenter med lockande erbjudanden i ämnesraden som lovar stora rabatter på eftertraktade varor. Nätshoppare varnas för erbjudanden som ser för bra ut för att vara sanna. Antalet skadliga webbplatser som kan knytas till e-handel har ökat markant under de senaste veckorna, jämfört med det genomsnittliga antalet under 2021.
– Vi undersöker cyberkriminalitet kopplat till e-handel nästan varje år i samband med shoppinghögtiderna. Årets siffror är rekordhöga. Vi har sett en häpnadsväckande ökning på 178 procent av antalet skadliga webbplatser relaterade till e-handel jämfört med övriga månader 2021.De cyberkriminella lockar med fantastiska erbjudanden som faktiskt är för bra för att vara sanna, med rabatter upp till 85 procent.
Forskare hos Check point software har bland annat hittat e-postmeddelanden som lockar mottagare till skadliga webbplatser med starkt rabatterade designprodukter som utgav sig för att vara Michael Kors.
– Jag uppmanar verkligen konsumenter att vara försiktiga med denna typ av erbjudanden när de handlar på nätet. Genom att vara uppmärksam på domännamn som är snarlika stora varumärken kan du undvika skadliga webbplatser, avslutar Mats Ekdahl.
Han uppmanar att alltid leta efter låssymbolen när du näthandlar. Gör absolut inte onlinetransaktioner på webbplatser som inte har SSL-kryptering installerat. För att veta om webbplatsen har SSL ska du leta efter "S:et" i HTTPS, istället för bara HTTP.