2017 uppgick det totala antalet anmälningar om misstänkt vanvård i länet till 371 stycken anmälningar. Året därpå, 2018, tog länsstyrelsen emot 452 stycken anmälningar, enligt SVT Sörmland. Drygt 85 procent av anmälningarna handlar om sällskapsdjur som hund och katt.
Antalet omhändertagna djur i samband med djurskyddsärenden ökar också kraftigt, något Eskilstuna-Kuriren skrev om redan förra hösten.
2017 tog länsstyrelsen i Sörmland 13 stycken beslut om omhändertagande av djur och 2018 hade antalet ökat till 22. Fram till och med slutet av juli i år är man uppe i 17 stycken. Varje ärende kan i sin tur innefatta fler än ett djur.
Innan den 1 juni 2018 var det polisen som verkställde omhändertagandet, men själva beslutet togs även då av länsstyrelsen.
– Det ökade betydligt förra året, vilket märktes av när vi tog över uppgifterna från polisen, och då blev det en ökning av någon anledning, säger Ulrike Segerström vid enheten för djurskydd och veterinära frågor på Länsstyrelsen.
I vissa fall är djuren i ett så dåligt skick att man från länsstyrelsens sida beslutar att avliva djuret.
– Det är inte jättemånga, men vi ser en ökning där också, säger Ulrike Segerström.
Hon menar att en delförklaring kan vara den så kallade Lex Maja-lagen som trädde i kraft den 1 april i år. Den möjliggör för vårdpersonal och personal inom socialtjänsten att göra en anmälan om de misstänker att djur hos en patient far illa utan att bryta mot sekretessen.
Niklas Engfeldt, biträdande områdeschef för område 1 inom hemtjänsten, vid Eskilstuna kommun, menar att det hittills inte pratats mycket om den nya lagen. Men han berättar att han känner till åtminstone ett fall av en Lex Maja-anmälan inom kommunen.
– Bara det att det numera finns en instans att anmäla om vanvård av djur är så klart positivt. Sen finns det väl ett mörkertal i och med att det är så pass nytt och att det inte är så känt hos alla. Men jag tror att anmälningsfrekvensen är för låg för att kunna göra en bedömning hur positiv lagen har varit, säger han.