App ska förebygga fallskador hos äldre

En ny app som ska förebygga fallskador har lanserats i Sörmland. Den innehåller övningar för att träna upp sin styrka och balans.

Otago Exercise Programme är en ny app för dig som är över 65 år och som vill träna upp din benstyrka och balans.

Otago Exercise Programme är en ny app för dig som är över 65 år och som vill träna upp din benstyrka och balans.

Foto: Jens Alvin

Sörmland2019-10-07 16:20

I Sverige dör fyra personer varje dag på grund av fallolyckor. 450 000 kronor kostar det för samhället att behandla en person med en enkel höftfraktur under det första behandlingsåret. 

Nu har länets kommuner, fysioterapeuter och seniorer tillsammans tagit fram appen Otago, vilken är till för att förebygga fallskador för personer över 65 år. 

Appen finns att gratis ladda ned till de mobiltelefoner som har Android som operativsystem. Den innehåller övningar i olika svårighetsgrader som är till för att äldre personer ska kunna träna upp sin styrka och balans. 

För att träna upp sin benstyrka finns det fem övningar och för att träna upp balansen finns det tolv stycken. Tanken är att de ska utföras två till tre gånger i veckan, vilket innefattar omkring 30 minuter per tillfälle. 
– Den mest effektiva åtgärden för att förhindra fallolyckor är träning, säger Marina Arkkukangas, chef för Forskning och utveckling i Sörmland (FOU), och doktor i vårdvetenskap, i ett pressmeddelande. 

Appens övningar bygger på Otago Exercise Programme (OEP), vilket är ett evidensbaserat hemträningsprogram som är utvecklat av forskare på Nya Zeeland. Enligt FOUs hemsida kräver övningarna ytterst lite utrustning, vilket är anledningen till att de lämpar sig att göra hemma. 

Personerna som gör övningarna kan följa dem i en inbyggd träningsdagbok. 
– Förhoppningen är att fler ska få tillgång till bra träning, och att man själv ska kunna ta ett större ansvar för sin hälsa, säger Marina Arkkukangas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!