Under tidigare år har aptitrundan i Sörmland lockat till närmare 40 000 besök, berättar Sörmlands matklusters ordförande Erika Olsson.
Även om en person kan ge upphov till flera besök, vittnar siffran om ett stort intresse.
– Det är otroligt många besökare. Det har blivit jättestort, säger Erika Olsson.
Kanske blir det färre besökare i år. Även aptitrundan påverkas av coronapandemin. Många av deltagarna har gjort det möjligt att förbeställa varor för att undvika trängsel, och man har inte marknadsfört sig lika hårt mot Stockholmsområdet.
– I år har vi kanske inte strävat efter maximalt antal besökare. I coronans spår vill vi att man ska upptäcka det som finns på hemmaplan, säger Erika Olsson.
Sörmlands matkluster, som arrangerar aptitrundan, är en ekonomisk förening bestående av lokala matföretag. Här finns såväl råvaruproducenter som förädlare, restauranger och kaféer. Under aptitrundan har medlemmarna chansen att visa upp sig lite extra och många lockar med exempelvis guidade turer eller provsmakningar.
– Det är ganska olika, en del har mera upplevelser, en del kan man åka till och äta och till en del för att handla, säger Erika Olsson.
I år är det alltså tionde året i rad, som Sörmlands matkluster arrangerar aptitrundan. Ett 50-tal matföretagare över hela länet deltar.
– Tanken är att man ska kunna glida runt i två dar och uppleva, smaka och köpa sörmländsk mat, säger Erika Olsson.
Ett litet kluster i klustret finns i Vrenatrakten, där tre grannföretag öppnar sina portar i helgen.
Några kilometer utanför Vrena ligger den nystartade gårdsbutiken på Lilla Binklinge. Där är Kaj Backlund och Graziella Cao i full färd med att fylla hyllorna med produkter från Medelhavet och sörmländska delikatesser.
–Vi odlar grönsaker och tomater och vi erbjuder varor från närliggande producenter, säger Graziella Cao.
Under helgen kommer det att erbjudas mat gjord på de lokala råvarorna i gårdens sommarkafé – om vädret tillåter.
Ett annat företag i trakten är Vrena vilt, där Christoffer Olsson är ägare.
– Det här med Aptitrundan har blivit en viktig del för oss småföretagare, säger han.
För att följa coronarestriktionerna släpps bara en kundgrupp i taget in i butiken. På skyltar kan man läsa ”Vi håller öppet om ni håller avstånd".
Inte långt därifrån finns Vrena grönt, där Mika och Emma Niemi jobbar med förberedelserna inför helgen genom att pressa fruktdryck och rensa svamp.
Specialiteter som erbjuds på Vrena grönt är "vegansk sill" i form av inlagda champinjoner och vre dasco, en lokal form av tabasco.
– Det blev inte så många flaskor, men den blev jäkligt bra säger Emma Niemi.
I östra Sörmland deltar följande företag och gårdar i årets aptitrunda:
Bergs Gård, Västerljung, gårdsbutik och kafé med försäljning av bland annat kött.
Bärstabäret, Stigtomta, med band annat självplock av majs.
Libink agrikultur, Vrena, gårdsbutik med grönsaker.
Lövsunda Växthus och Onsberga gård, Tystberga, med försäljning av grönsaker och kött.
Rocklösa gård, Stjärnhov, med bland annat gårdsbutik
Nynäs slott. Här finns bland annat restaurang.
Tomtekulla, Tystberga.
Vilt i Vrena, som erbjuder viltburgare och viltkött.
Vrena boutique som erbjuder bland annat sörmländska delikatesser.
Vrena grönt, med servering och försäljning av grönsaker.
Ändebols gård, Bettna, med gårdsbutik och kafé.
Öster Malma, som serverar mat och har gårdsbutik.