Arbetslösheten väntas öka i Sörmland nästa år

Under 2016 väntas arbetslösheten öka i länet. Den huvudsakliga orsaken är att antalet asylsökande ökar, enligt Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden.

Foto:

Sörmland2015-12-10 09:56

Antalet arbetslösa i Sörmland uppgår för närvarande till 14 800 personer, vilket motsvarar 10,8 procent av arbetskraften. Vid utgången av 2016 väntas 15 400 personer, eller 11,1 procent av arbetskraften, vara arbetslösa.

Arbetslösheten ökar trots att antalet jobb blir fler. Anledningen är att utbudet av arbetskraft ökar mer än sysselsättningen.

– Det är ganska unikt. Det är inte många gånger det har hänt under de senaste 20 åren, säger Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

Det ökade utbudet av arbetskraft hänger ihop med att antalet asylsökande väntas bli stort även under nästa år. Arbetsförmedlingen menar att arbetslösheten ökar på kort sikt, men att det på längre sikt är nödvändigt för företag och verksamheter i länet att få tillgång till mer arbetskraft.

– Potentialen för ökad sysselsättning under kommande år finns bland de nyanlända, säger Jens Lotterberg.

Arbetslösheten väntas även öka i riket som helhet under 2016. Orsakerna är de samma som i Sörmland. Vid utgången av nästa år beräknas arbetslösheten i landet till 7,7 procent.

Arbetsgivarna i Sörmland ser positivt på framtiden. Det är för närvarande främst den privata konsumtionen som driver upp konjunkturen. Arbetsförmedlingen räknar med 2 000 nya jobb i Sörmland under 2015 och 2016.

– Bedömningarna för 2016 är att vi kommer att ha ett bra konjunkturläge, säger Jens Lotterberg.

Han menar att konjunkturläget gynnar länets ungdomar. Knappt 3 000 ungdomar i åldrarna 18-24 år var arbetslösa i oktober, vilket var 230 färre jämfört med oktober 2014. Enligt Arbetsförmedlingen har ungdomar som klarat sina gymnasiestudier en utbildningsnivå som är gångbar inom många yrken.

Nästan en tredjedel av arbetsgivarna inom det privata näringslivet anger att de inte hittar rätt kompetens när de rekryterar. Den andelen har ökat med 8 procentenheter jämfört med hösten 2014. Företagen har bland annat svårt att få tag på anläggningsarbetare, civilingenjörer och arkitekter.

Bristen på arbetskraft är ännu högre bland offentliga arbetsgivare. Det gäller främst barn- och äldreomsorg, hälso- och sjukvård, utbildning och sociala tjänster.

– Dels hindrar det en sysselsättningsökning inom det offentliga, dels får det negativa konsekvenser för kvalitén i verksamheterna, säger Jens Lotterberg.

Arbetsförmedlingen menar att det gäller att minska avhoppen från gymnasieskolan och att få fler att gå vidare till olika former av eftergymnasial utbildning. Arbetsförmedlingen anser också att det är angeläget att snabba på etableringen på arbetsmarknaden för nyanlända.

– Bostadsfrågan är en nyckelfråga, säger Katarina Enqvist-Bolin, arbetsförmedlingschef för västra Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om