Arbetspendlingen ökar kraftigt i Sörmland

Pandemin har dragit ner pendlandet. Men sett på lång sikt tar sig allt fler sörmlänningar över kommun- och länsgränser i jobbets tecken.

Sörmlänningarna tvekar inte över att färdas över kommun- eller länsgränsen för att jobba.

Sörmlänningarna tvekar inte över att färdas över kommun- eller länsgränsen för att jobba.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2021-02-23 21:15

Var fjärde år presenterar Mälardalsrådet en rapport över hur arbetspendlandet ser ut i området. De senaste siffrorna visar att pendlandet till och från de sörmländska orterna över kommungränserna generellt har ökat. 

– Det är frukten av ett långsiktigt och strategiskt arbete för att skapa en större nytta för våra medborgare, säger Johan Hjelm som är processledare inom regional utveckling hos Mälardalsrådet.

Den färska rapporten bygger på data från 2018 som sammanställdes under förra året. Statistiken släpar alltid efter två år från Statistiska centralbyrån, SCB. 

undefined
Johan Hjelm är processledare inom regional utveckling hos Mälardalsrådet.

Det finns flera noterbara ökningar i Sörmland jämfört med 2014. Resandet från Katrineholms kommun till södra Stockholms län har ökat med 292 procent och pendlandet in till Katrineholms kommun från Norrköpings kommun har gått upp med hela 385 procent. Pendlingen in från södra Stockholm till Eskilstuna har skjutit i höjden med nära 400 procent.

– Den stora ökningen av pendling från Norrköping in i Sörmland är intressant att se, säger Hjelm. 

Det finns dock vissa siffror som pekar åt motsatt håll. Pendlingen från Strängnäs och Nyköpings kommuner till centrala Stockholm minskade mellan 2014 och 2018, om än marginellt. Däremot har flödet från dessa kommuner till södra Stockholm ökat. För Flens del har pendelingen mot centrala Stockholm ökat, medan siffrorna omvänt sjunkit marginellt.

I nutid har coronapandemin gjort att resandet på kort tid har dalat med 75 procent i regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!