Under tisdagen klockan 11.13, svensk tid, inföll sommarsolståndet – årets längsta dag.
Sommarsolståndet markerar årets kortaste och ljusaste natt – då jordaxeln lutar som mest mot solen. Vid sommarsolståndet blir det aldrig riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte ner alls!
Tisdagen den 21 juni är sålunda årets längsta dag, innan vi åter går mot mörkare tider igen. Men eftersom det tar några veckor innan det märks någon skillnad finns det kanske inte någon anledning till panik. Passa istället på att hålla dig vaken och upplev Sverige från sin ljusaste sida!
Det är ett vanligt missförstånd att midsommar alltid är årets längsta dag. Men sommarsolståndet är inte en dag, utan en tidpunkt – den tid då jorden är som mest fördelaktig mot solen.
Solstånden inträffar två gånger per år, då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är vintersolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som lägst på himlen och därmed är uppe kortast tid. I år infaller vintersolståndet den 21 december. Vid sommarsolståndet råder alltså det motsatta förhållandet, då är dagen alltså som allra längst.
Men häng inte läpp. Vi har några härliga månader av sol och värme framför oss innan mörkret tar över igen!