Utgrävningarna av kvarteret Åkroken och undersökningen av den gamla Kilakastalen utanför Nyköping är några av de större grävjobb som arkeologerna på Sörmlands Museum ägnat sig åt de senaste åren. Men nu kan det vara slutgrävt. Tre av fem arkeologer har sagt upp sig för att starta eget.
– Det här är naturligtvis tråkigt och det är klart att vi mister en del av vår arkeologiska kompetens, men det är också naturligt att folk som jobbat länge på ett ställe vill prova vingarna i nya projekt, säger museichef Karin Lindvall.
Det ligger ingen konflikt bakom uppsägningarna, menar hon. Den bilden bekräftas av Lars Norberg, i dag enhetschef för miljövården på Sörmlands Museum, och en av de tre som under våren lämnar museet.
– Vi tre, som nu väljer att starta eget ihop, har alla arbetat länge på museet. Själv har jag varit här sedan 1994. Vi känner att det är dags att utvecklas och testa något nytt.
Arkeologernas arbetssituation har förändrats rejält de senaste decennierna. I princip ska Sörmlands Museums arkeologer tjäna ihop till sin egen lön genom uppdragsgrävningar i samband med olika byggprojekt. Att få ihop det med museets mål är svårt, tycker Patrik Gustafsson som är en annan de arkeologer som nu valt att säga upp sig.
– Vi kan till exempel få uppdraget att göra en utgrävning när vattenledningarna i gatan går sönder för att se om det finns några fornlämningar. Men sådana utgrävningar ger inte svar på de frågor som museet är intresserade av i sin verksamhet. Det gör att jobbet spretar för mycket.
I det läget väljer arkeologerna Lars Norberg, Patrik Gustafsson och Ingeborg Svensson att starta eget som just uppdragsarkeologer.
– Det görs väldigt få forskningsgrävningar i Sverige i dag. I stället jobbar arkeologer på ett mer affärsmässigt sätt och då känns det som en naturlig utveckling att göra det i ett företag, säger Lars Norberg.
Han håller med om att det gemensamma avhoppet innebär en kunskapsförlust för Sörmlands Museum, men tror inte att det ska bli något större problem för den fortsatta museiverksamheten.
– Kunskapen finns ju dokumenterad och det går att sätta sig in i exempelvis utgrävningarna i Åkroken och vid Kilakastalen för den som är intresserad.
Sörmlands Museum har ännu inte bestämt hur de ska hantera den hastigt uppkomna arkeologbristen, men Karin Lindvall är tveksam till att anställa nya grävande arkeologer.
– Vi kan inte finansiera så här många arkeologtjänster med anslag, men samtidigt är konkurrenssituationen för uppdragsarkeologi svår i Sörmland med många etablerade aktörer. Då kan det vara bättre att vi inte gräver själva utan satsar vår arkeologkompetens på utåtriktad verksamhet, som pedagogiska projekt och utställningsbyggande.