– Efter nästan tio år som landstingsråd börjar det bli dags att göra någonting annat. Nu har jag dessutom fått erbjudande om ett annat uppdrag som känns både roligt och spännande.
Exakt vad det handlar om vill hon däremot inte berätta förrän under fredagen.
– Då ska alla papper vara klara och alla berörda vara underrättade. Men det handlar om ett uppdrag på en annan nivå den regionala där jag är i dag, säger hon.
Åsa Kullgren kom in i landstingspolitiken 2007. Tre år senare, mitt under valrörelsen, fick hon kliva in som Socialdemokraternas förstanamn på landstingslistan. Detta sedan företrädaren Jörgen Danielsson tvingats avgå, som en följd av den pågående arvodesaffären.
– Det var en kaotisk situation, minns hon.
Efter valet 2010 bildade Socialdemokraterna majoritet tillsammans med Folkpartiet och Miljöpartiet. Åsa Kullgren blev landstingsstyrelsens ordförande och finanslandstingsråd, ett uppdrag hon sedan behållit under åren.
– Det har varit lärorika och roliga år, men jag har hela tiden sagt att jag inte vill stanna längre än tre mandatperioder. Att vara förtroendevald är ett uppdrag, inte något yrke. Politiken mår bra av personbyten då och då.
– Dessutom är det här en lämplig tidpunkt att avgå, eftersom min efterträdare får ganska lång tid att etablera sig inför nästa val.
Åsa Kullgren är utbildad jurist och har arbetat som politiskt sakkunnig i Justitiedepartementet. Hon har också flera gånger sagt att hon vill tillbaka till juridiken.
– Så blir det inte nu heller, men jag har inte gett upp hoppet om att kunna arbeta som jurist igen.
Två stora orosmoln har under de senaste åren legat tungt över Landstinget Sörmland, bristen på vårdplatser och bristen på vårdpersonal.
Åsa Kullgren är självkritisk.
– Jag ångrar att vi inte höjde skatten tidigare. När beslutet väl togs 2012 var den ekonomiska situationen så ansträngd att det fick konsekvenser som vi kanske sluppit om vi höjt ett år tidigare, till exempel neddragningen av vårdplatser.
– Men det lärde mig en sak, att hålla i pengarna och alltid se till att ha en ekonomisk buffert.
Desto nöjdare är Åsa Kullgren med insatserna inom Kollektivtrafikmyndigheten, där hon också suttit som ordförande.
– Jag är stolt över att vi har fått ihop Mälardalens kollektivtrafik och att Sörmland är en vinnare. Vi får bättre tåg och tätare förbindelser till ungefär samma kostnad som i dag.
– Just det uppdraget känns inte helt lätt att lämna över till någon annan. Jag hade gärna stannat kvar tills tågen börjat rulla, medger Åsa Kullgren.