Auktion med anor från gamla Nyköping

En del är mest intresserade av slottet. Andra av den fina omgivningen runt omkring. Men de flesta kom för auktionen. På gårdsmöbelauktion på Rockelstad säljs soffor, bord och kopparkärl i flygande fläng.

Auktion

Auktion

Foto:

SÖRMLAND2014-04-12 17:48

– Jag var mest nyfiken på slottet. Men barnens pappa var intresserad av auktionen, säger Maria Larsson.

Bakom henne pågår auktionen för fullt.

– Får jag 200 kronor, undrar Cristian Vogeler.

Intill honom står Robin Kumlin och håller upp det kopparkärl som ska auktioneras ut. "Det är ingen som är intresserade av såna där längre" viskar någon i folksamlingen. Men smaken är som baken. Kopparkärlet säljs för 300 kronor och än fler auktioneras ut.

Det är Fredrik och Anna von Post som ordnat auktionen. De har rensat ut i förråd och rum i husen på gården. Bland annat vill de ge mer plats för sängar för att klara boenden vid bröllop. På auktionen varvas slitna möbler för en hundralapp med möbler av mer exklusiv karaktär.

Några av möblerna är gjorda i NK:s möbelfabrik som fanns i Nyköping förr i världen. En uppsättning stolar är ritade av arkitekten Ivar Tengbom. De specialbeställdes av Eric Von Rosen.

Ett stenkast från auktionen ligger Rockelstad slott. Där inne hålls guidade visningar om slottets historia. Men Dagny Karlsson är mer intresserad av omgivningen runt om kring. Slottet är omgivet av gröna gräsmattor och vårblommor. Nedanför slottet blänker vattnet i eftermiddagssolen.

– Det ligger så vackert vid sjön, säger hon.

Intill slottet finns café. Små barn kan upptäcka omgivningen till häst eftersom det under dagen fanns möjlighet att rida på en ponny.

En som prövade ponnyridningen var Pelle Ålund. Men kanske var det ännu roligare att klättra på mammas nya stege.

Mamma Johanna Andersson hade länge tänkt att hon behövde en stege.

– Den var billig och det är bra att den går att fälla ihop, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om