Köket hemma i radhuset i Nyköping blir ofta ganska rörigt, när Samanthi Kirlew Perera flera gånger i veckan belamrar det med sina bakprylar. Oredan beror till stor del av att treåriga dottern Niara vill vara med och hjälpa till. Men det finns ett knep för att få till stiliga bakverk med kreativa barn.
– Hon får alltid vara med och måtta upp ingredienser och slå på och av bakmaskinen. Sedan ger jag alltid henne en del av degen som hon kan göra som hon vill med. Då får jag ha min bit ifred.
Samanthi Kirlew Perera älskar att baka och hemma kan hon experimentera fritt och baka vad hon får lust till. På Instagram kallar hon sig Sam baking queen och där delar hon med sig av kreativa tårtor, småkakor och matbröd. Grannar, vänner, arbetskamrater och familj får sedan mumsa i sig av godsakerna.
– Jag smakar allt jag bakar, men man får skärpa sig lite och äta mindre mängd. Min fru Kayleigh är inte lika sötsugen som jag är, det är mer "Fröken chips" jag lever med.
En granne har uttryckt att: "Jag kan inte gå på någon form av diet när du bor i närheten", berättar Samanthi. Men att ersätta onyttigheter med sötningsmedel och andra alternativ till mjöl, är inget hon gör när hon bakar hemma.
– Visst kan man baka hälsosammare, men för mig är det inte samma sak. Ska man äta kakor kan det lika gärna vara onyttigt, jag ser inte riktigt poängen i en sockerfri kaka. Vill man baka nyttigare kan man i stället använda frukt och bär som sötning.
Hemligheterna som skiljer de lyckade baken mot de misslyckade, stavas gott om tid, kunskap och en positiv inställning. När Samanthi bakar bröd så behövs inget recept. Till bakverk och kakor utgår hon från grundrecept och experimenterar sedan själv med dekoration och smaker. Inspiration hittar hon ofta via andra "baknördar" i sociala medier; Lindas bakskola och bloggerskan Camilla Hamid är två av favoriterna.
– Om man inte gör som man ska, då kommer inte heller slutresultatet att bli som det var tänkt. Många saker kan man köpa färdigt, men det blir inte riktigt samma sak. Det blir godare när man gör allt från grunden. Jag köper knappt ens sylt längre.
Bakdrottningen har slängt åtskilliga bakverk genom åren, men efter förra årets examen, gör hon numera sällan så pass allvarliga misstag att degen inte går att rädda. Tidigare arbetade hon som frisör, men sa upp sig från jobbet för att gå en ettårig vuxenutbildning till bagare och konditor på Restaurangskolan i Nyköping. Efter praktiken på Hellmanska gårdens stenugnsbageri i Nyköping erbjöds hon jobb.
– Det var en bra praktikplats. De gör allting för hand och har inga maskiner, precis som man har det i köket hemma.
Trots att det går att hålla det enkelt så blir det ibland en del onödiga inköp av baktillbehör. Samanthi har köpt på sig otaliga "tårtringar" och flera uppsättningar av dekorationstillbehör. För den oinvigde finns det dock bara tre saker som man absolut måste ha i köket – en degskrapa, en slickepott och en vanlig visp.
– Man ska börja baka enklare grejer, som till exempel mördegskakor. Då får man en känsla för vad som blir bra innan man avancerar till bakverk med mönster. Gör man en fyravåningstårta direkt, kommer det troligen inte att bli så lyckat.
Instagramkontot öppnade hon bara för skojs skull. Förhoppningen är att inspirera och stötta andra bakfrälsta.