– Det är ett krux. Vi har många som är digitala och som kan betala med bankkort och Swish. Men vi har fortfarande mängder av personer som använder kontanter. Övergångsperioden till det digitala är besvärlig och frågan är hur lång tid det kommer att ta innan alla har lärt sig, säger Stig Nordqvist, ordförande i SPF Seniorerna i Sörmland.
Insättningsautomater av sedlar finns fortfarande på flera platser. Men företaget som sköter automaterna, Bankomat AB, har sedan en tid tillbaka tagit bort dem som klarar av att hantera insättning av mynt.
Men det är inte lätt att bli av med sina kontanter. Nordea uppmanar till och med sina kunder att handla upp pengarna eller åka till Stockholm för att växla in dem.
En rundringning till andra banker i länet visar att det fortfarande finns möjlighet för privatkunder att lämna in mynt över disk, även om banken inte alltid själva räknar mynten. I dessa fall skickas de för uppräkning hos värdehanteringsföretaget Loomis. Det gäller bland annat hos Handelsbanken i Katrineholm och Eskilstuna, samt för kunder som besöker SEB:s kontor. Möjligheten finns även på Sörmlands sparbanks kontor i Nyköping, Katrineholm och Flen.
– Vi har gett våra kunder i dessa tre städer den här möjligheten. Vi lägger pengarna i en påse som vi skickar till Loomis. Inom fem dagar ska pengarna finnas på det angivna bankkontot. Många är jätteglada över att den här möjligheten finns kvar, säger Hannah Kanessa, kundtjänstmedarbetare på Sörmlands sparbank.
För kunderna i Sörmlands sparbank eller SEB är det gratis att låta banken skicka iväg mynten till Loomis. I fallet med Handelsbanken i Katrineholm och Eskilstuna får kunderna betala hälften av avgiften, medan banken står för resten.
Men så kan inte Sörmlands sparbanks kunder i Oxelösund och Vingåker göra. Likaså för Handelsbankens kunder i Nyköping. Anledningen uppges vara att behovet inte är tillräckligt stort.
– Antalet kunder som efterfrågar kontanthantering i någon form krymper stadigt. I Oxelösund och Vingåker nådde vi i fjol punkten när det var dags att bli kontantfria och utifrån det fattades beslutet, säger Liselott Florén, kommunikations- och marknadschef på Sörmlands sparbank.
På Sparbanken Rekarnes kontor i Eskilstuna finns en egen insättningsautomat för mynt att avgiftsfritt använda under kontorets öppettider. Men för bankens filialer i Strängnäs och Mariefred saknas möjligheten.
– Tittar man på kontanthanteringen och behovet av mynt så kommer det så småningom att ebba ut. I takt med att användandet av sedlar minskar blir det också mindre växelpengar. Eftersom Swish är utbrett klarar man sig oftast med det. Det är också en säkerhetsrisk att gå omkring med pengar på fickan, säger Petra Lundgren på Sparbanken Rekarne.
Kunder hos Länsförsäkringar i Södermanland kan växla in sina mynt hos Forex. En avgift motsvarande 15 procent av insättningsvärdet tas ut.
Stig Nordqvist tycker att samhället måste ta ansvar för de människor som fortfarande använder kontanter. Han anser också att utvecklingen går för snabbt.
– Vi pensionärer är ganska snälla människor, men tar man bort mynten blir det problem. I utlandet används fortfarande kontanter i hög utsträckning, så varför ska vi vara så snabba i utvecklingen? Jag tycker att samhället behöver hjälpa de människor som är i behov av att utbildas inom det digitala.