Alltför ofta finns allvarliga brister i socialtjänstens anmälningar och utredningar som berör barn. Det konstaterar inspektionen för vård och omsorg, IVO, i en aktuell rapport.
Inspektionen skriver vidare att det skyddsnät som samhället har i praktiken inte fungerar för barn och unga. Ibland för att händelser inte anmäls – kanske för att vittnet inte tror att socialnämnden kommer att kunna förbättra barnets situation, ibland för att det slarvas med dokumentation kring utredningar.
Det allvarligaste är att utredningar inte görs alls trots att det finns starka anledningar till det. Barnet lever med missbrukande, misshandlande, sexuellt utnyttjande eller psykiskt sjuka föräldrar. Eftersom följderna kan bli ödesdigra för barnet är det särskilt allvarligt att utredningar inte påbörjas.
En annan allvarlig brist är att utredningar tar alldeles för lång tid – längre än vad lagen säger. Nämnderna borde också prata med barnen i högre utsträckning.
En anledning till bristerna, enligt nämnderna själva, är svårigheter att rekrytera och behålla erfaren personal.
IVO anser att nämnden alltid ska inleda utredning när de fått uppgifter om misstänkt våld mot barn eller närstående till barnet, eller i situationer där barn kan ha bevittnat våld mot närstående. Nya föreskrifter från Socialstyrelsen som trädde i kraft den 1 oktober 2014 bekräftar IVO:s bedömning.
IVO betonar också att styrning och ledning måste skärpas upp. Det yttersta ansvaret ligger på den politiska ledningen.
Fakta: Brister i utredningarna
Oxelösund hade längst utredningstid av de granskade kommunerna: 4,5 månader i ett fall. Hälften av ärendena överskred 14-dagarsgränsen.
Även i Trosa överskreds tiden i hälften av alla utredningar.
I Gnesta klarades alla inom 14 dagar.
*Polis gör en anmälan om att det finns skarpladdade skjutvapen och narkotika i ett boende där barn vistas. Socialnämnden tar kontakt med familjen först fyra dagar senare och skriver "det föreligger ingen fara för (barnet) i dagsläget".
*Vid misstanke om att ett barn utsatts för sexuellt övergrepp nöjde sig socialtjänsten med att ringa den misstänkta personen. Den nekar och ingen utredning påbörjas.
*En nämnds myndighetsbrevlåda för e-post hade inte hanterats på 11 månader. Där i fanns flera anmälningar om oro för barn.
*En skola anmälde oro för en trött 15-åring som sov på en madrass hos ena förälderns partner, det saknades pengar till mat och kläder. Men familjen önskade inget stöd och utredning inleddes inte.
*Efter två anmälningar om att två yngre barn utsatts för och bevittnat misshandel tog det 12 respektive 14 dagar innan en första kontakt togs med familjerna.
*Två anmälningar gäller en ungdom som har en äldre bror som bor tillsammans med familjen. Den äldre brodern har hotat en familjemedlem med yxa och har varit drogpåverkad och psykotisk. Modern kommer inte till inbokat möte och kan inte nås på telefon. Ingen utredning påbörjas.
*En 15-årig flicka rapporteras ha ett självskadebeteende, vagabonderande och ett sexuellt utagerande beteende samt brister i hemmiljön. Först 25 dagar senare inleds en utredning.
Fotnot: Det är inte angett i vilka av de 24 granskade kommunerna exemplen är tagna ifrån. Det är inte säkert, men kan heller inte uteslutas, att det rör sig om Trosa, Gnesta eller Oxelösund.