Barnöverläkaren: "Aldrig varit med om värre RS-utbrott"

Över 300 akutfall på en vecka och läget bara förvärras. Höstens kraftiga utbrott av RS-virus gör att länets barnsjukvård nu snabbt söker extrapersonal och vill öppna fler vårdplatser.

Ett stort antal spädbarn behöver nu varje vecka läggas in på Mälarsjukhuset på grund av andningsproblem orsakade av RS-viruset. Barnsjukvården behöver snabbt såväl mer personal som fler vårdplatser, och vädjar till sörmländska föräldrar att vara rädda om sina minsta.

Ett stort antal spädbarn behöver nu varje vecka läggas in på Mälarsjukhuset på grund av andningsproblem orsakade av RS-viruset. Barnsjukvården behöver snabbt såväl mer personal som fler vårdplatser, och vädjar till sörmländska föräldrar att vara rädda om sina minsta.

Foto: ERIK G SVENSSON

Sörmland2021-10-15 08:44

– Jag har väldigt lång erfarenhet som barnläkare, men aldrig upplevt en värre RS-säsong än den som drog igång redan i augusti. Ingen såg det här komma. Vi förstod att vi skulle få en svår säsong. RS är lite av en vartannatårs-sjuka och på grund av hur avståndstagande vi levt under covid-19-pandemin finns i princip ingen immunitet mot RS kvar i samhället. Men kurvan av RS-sjuka barn pekar nu rakt upp i princip i hela landet.

Diana Bornstein är chef för region Sörmlands barn- och ungdomsklinik, bland annat med barnakut och avdelning på Mälarsjukhuset, specialistmottagningar på alla tre sjukhusen och mottagningar för dagvård i Nyköping och Katrineholm.

– Antalet barn som behöver sjukvård bara ökar vecka för vecka och vi har uppemot tre gånger så många akutbesök som normalt i oktober. Förra veckan hade vi över 300 akutfall. Bara i Eskilstuna. Framför allt har de luftvägssymptom, och den stora majoriteten av barnen som läggs in har RS.

Speciellt de minsta under ett år kan bli svårt sjuka av RS-viruset, med ansträngande hosta och andningssvårigheter.

På grund av det extremt hårda trycket mot barnsjukvården i Sörmland söker därför kliniken extrapersonal i form av sjuksköterskor och undersköterskor som snabbt kan rycka in och jobba på barnakuten.

– Vi går ut och ber om hjälp, både internt och externt, och får fin respons. Intervjuer sker hela dagarna. Och så vill vi öppna fem nya vårdplatser, till de 15 vi redan har på avdelningen. I dag har vi dessutom barn och ungdomar ligger på flera andra avdelningar, tack vare kreativa lösningar och fin uppställning från kollegorna på sjukhuset.

– Men, säger Diana Bornstein, vi har inte behövt lägga något barn i respirator. Och inget barn har dött av viruset hos oss. Vi är snabba på att starta högflödesbehandling, som hjälper till att trycka in luften i barnets infekterade luftvägar.

Hon vädjar till Sörmlands småbarnsföräldrar att vara rädda om de allra minsta.

– Alla kan vi bli sjuka av RS-viruset men de riktigt små får jättejobbigt att andas. För att de ska slippa hamna här önskar jag att föräldrar med en bebis under en månad vill överväga att hålla också tvååringen hemma i några veckor. Och ta inte med spädbarn yngre än ett halvår ut i affärer och på kaféer. Umgås inte med förkylda personer och fortsätt hålla avstånd som vi blivit vana vid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!