Och det är man tacksam för på Mälarsjukhusets förlossningsavdelning för bristen på barnmorskor är fortfarande stor. Om ett par veckor går ansökningstiden till barnmorskeutbildningen på MDH ut och det är många studenter som söker, säger Magdalena Mattebo, programsamordnare för barnmorskeprogrammet.
– Trots att regeringen för två år sedan utökade antalet bildningsplatser räcker de inte till. Det råder stor brist inom alla verksamheter, såväl på förlossningsklinikerna som inom primärvården. Medierna fokuserar oftast på bristen på förlossningen, men även många mottagningar behöver fler barnmorskor, säger Magdalena Mattebo.
Anki Wennerholm gick i pension vid 67 men det dröjde inte länge förrän arbetsgivaren hörde av sig och frågade om hon ville jobba. Nu har hon fyllt 70 år.
– Jag anställdes på timmar och det brukar bli två till tre pass i veckan, ibland fyra. Det är när någon är sjuk eller ska vara ledig som jag får hoppa in. Jag trivs så fantastiskt bra och längtar till jobbet varje dag. Arbetskamraterna är toppen, arbetsuppgifterna varierande så det blir aldrig långtråkigt. Jobbet är nästan som mitt andra hem.
Vilka råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att bli barnmorska?– Om man känner att det är rätt väg så tycker jag att det är ett mycket bra val. För det är en bred utbildning som efterfrågas på flera håll inom vården. Att jobba på en förlossningsavdelning kan visserligen ofta vara stressigt men jag tycker det uppvägs av alla människor man får träffa och ingen dag är den andra lik. Det är ett spännande, självständigt och positivt jobb och man får hela tiden lära sig något nytt.
Vad tycker du är de största skillnaderna nu mot förr?– Förr hade vi mer ensamt ansvar, nu finns det fler läkare att tillgå och det är bra. Det finns bättre smärtlindring och papporna är mer delaktiga. Mammorna är mer förberedda och välinformerade tack vare mödravården och de läser också på mycket själva. Förr visste man inte lika mycket om vad som skulle hända under förlossningen.
Men att mödrarna har mer kunskap när de kommer kan ibland vara en nackdel, säger Anki Wennerholm.
– Eftersom många vet så mycket är kontrollbehovet stort. Man har planerat att förlossningen ska bli på ett visst sätt och sen om det inte blir som man har tänkt sig finns risken att man känner sig misslyckad. En fördel är att mammorna nu är mer aktiva under förlossningen. De är uppe länge och går och kan ändå vara uppkopplade till fosterövervakning, om det behövs, så att vi ser hur barnet mår.
Ansökningstiden till barnmorskeutbildningen på MDH går ut den 16 september och intagningen sker bara en gång om året. Magdalena Mattebo, berättar att man har tidigarelagt intagningen.
– Det är för att underlätta för både blivande studenter och arbetsgivare i planeringen inför studieledighet. Då det i princip endast är kvinnor som söker utbildningen skulle vi gärna vilja se att fler män samt icke-binära personer söker, säger Magdalena Mattebo.
Orsaken till att det fattas barnmorskor är bland annat att stora pensionsavgångar inte har fyllts så mycket som det har behövts. Anki Wennerholm kan dock tänka sig att jobba ett tag till.
– Jag tar en månad i taget. Just nu känns det som om det blir ett tag till. Det är ett mycket stimulerande yrke och jag är tacksam för mitt jobb. Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb men jag tycker vi är värda högre lön.