Bästa picknicktipsen med smak av Sörmland

Åtminstone tio picknickar bör man hinna med under sommaren. Det tycker Jonas Hammar, husföreståndare på länsstyrelsen i Sörmland, som ger sörmlänningarna sina bästa tips till sommarpicknicken.

Med sörmländska matvaror går det att fixa en fin picknick.

Med sörmländska matvaror går det att fixa en fin picknick.

Foto: Jenny Palmqvist

Sörmland2019-06-24 10:00

Sparreholms ekhagar. Det är den första picknickplatsen som Jonas Hammar kommer att tänka på när han ska tipsa om bra utflyktsmål.

– Det är vackert och nära till Båven så att man kan gå och bada efteråt. Och här kan man tillgodogöra sig stor biologisk mångfald.

Till vardags jobbar Jonas Hammar med att laga mat för länsstyrelsens räkning. Han jobbar också med Sörmlands matkluster för att lyfta länets lokalproducerade matprodukter. Därför är det kanske inte så konstigt att han gärna skulle stoppa ner sörmländska produkter i sin picknickkorg.

– På så sätt gynnar man det lokala näringslivet. Och köper vi inte sörmländskt i dag så kanske vi inte har någon sörmländsk mat i morgon.

Men tycker man exempelvis om oliver ska man så klart ha med sig det också. Runt om i Sörmland finns gårdsbutiker och den som vill grilla på picknicken rekommenderar han att ta sig till någon av länets viltbutiker. Själv grillar han helst viltkött. Antingen ute på plats eller i förväg hemma för att ta med som kallskuret.

– Först lägger man det på mitten av grillen en kort stund för att grilla hårt på ytan, sedan lägger man steken på sidan och under lock. Man får hålla koll på termometern och när köttet är 50-55 grader blir det så där fint och rödrosa.

Matsäcken bör vara så enkel som möjligt när man väl är på plats.

– Annars är det alltid någon som tar på sig ansvaret och måste fixa en massa när man är ute. Det är bättre att allt är förberett så att alla bara kan slänga sig direkt på filten, eller sätta sig på stocken i skogen, eller var man nu är.

Om man ska ge sig ut på åtminstone tio picknickar i sommar, för det tycker Jonas Hammar att man bör hinna med, har han fler förslag på vackra utflyktsplatser. Exempelvis vid den nyupptäckta runstenen i Eskilstuna.

– Den har ju varit gömd i 400 år så det är nog inte så många som har sett den.

Eller varför inte det nya fågeltornet vid Strandstuviken utanför Nyköping, en plats som dessutom är tillgänglighetsanpassad. Eller de fina vandringsstigarna vid Djulö och Dufweholm utanför Katrineholm.

Och framför allt råder han sörmlänningarna att bara ge sig ut.

– Vänta inte på det perfekta tillfället för då kanske man inte kommer ut alls.

Jonas Hammars recept till sommarpicknicken

Hembakt stekpannebröd (stompa)

1 liter rågsikt

1/2 liter dinkelmjöl

2 tsk bikarbonat

2 tsk fänkål

2 tsk anis

2 msk honung

5 dl filmjölk

Blanda mjöl och bikarbonat. Krydda med fänkål, anis och salt.

Tillsätt honung och filmjölk och vänd ihop till en deg.

Dela i tio bitar och kavla ut med grovt rågmjöl, gärna med kruskavel, och stek i torr stekpanna i två minuter på varje sida.

Gubbröra

Blanda grova bitar av ägg och kall kokt potatis med mycket ansjovis och hackad lök.

Blanda ut med majonnäs, salt och peppar och lägg i det hembakta stekpannebrödet och vik ihop till en wrap.

Sparrispaj

Bryt grön sparris vid rotändan för att få bort det hårda längst ner.

Skär dem i munsbitsstora bitar, cirka två till tre centimeter långa.

Doppa sparrisen i kokande saltat vatten.

Lägg i ett pajskal och häll över äggstanning och riv över ost, exempelvis ost från Jürss mejeri i Hälleforsnäs.

Grädda i ugnen.

Restpiroger

Har du lite tacofärs kvar? Några skinkskivor, lite ost och ett ägg? Kanske en klick spenatstuvning och ett paket fetaost, då tycker jag du ska fixa picknick-pajer

Har du smördeg i frysen går det utmärkt, annars slänger vi ihop en pajdeg. Då behöver du:

3 dl vetemjöl

125 g kylskåpskallt smör

3 msk iskallt vatten

Kör ihop i matberedaren eller hacka ihop med kniv och knåda kort, låt vila i 30 minuter kavla sedan ut på bakplåtspapper Sätt ugnen på 200 grader Smördegen tinas och kavlas till dubbel storlek. Skär ut kvadrater ca 15 x 15cm.

Lägg ut fyllningen i mitten, ca 2-3 msk (tänk gärna på färgen, lägg i en örtkvist, en tomatskiva eller picklad rödlök). Pensla kanterna med vispat ägg. Vik ihop, pensla igen och strö på lite flingsalt och sesamfrön. Grädda i ca 10-12 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!