Den 7 mars gick över 200 år av svensk alliansfrihet i graven. Något som kommer att få konsekvenser, även ner på lokal nivå. Länsstyrelsen i Södermanlands län har huvudansvaret för det civila försvaret i länet och nu flaggas det för att de kommer att få mer att göra.
– Det är glädjande att Sveriges anslutning till Nato äntligen är klar. Försvarssamarbetet är viktigt i det försämrade omvärldsläget. Vårt arbete för ett starkare totalförsvar fortsätter och inte minst måste de konkreta insatserna för ett starkare civilt försvar öka, skriver Beatrice Ask, landshövding i Södermanlands län, på länsstyrelsens sociala medier.
Det civila försvaret ska bland annat skydda civilbefolkningen och se till att samhällsfunktioner som sjukvård, transporter och livsmedels- och dricksvattenförsörjning fungerar även i kristider.
"Det är något som länsstyrelsen nu kommer att fokusera ännu mer på", står det vidare på myndighetens sociala medier.
Tomas Birgegård är beredskapsdirektör och enhetschef för samhällsskydd och beredskap på länsstyrelsen i Södermanlands län. Han berättar att det pågår ett arbete med att stärka den civila beredskapen sedan 2015.
– Det senaste året har vi exempelvis ett uppdrag att se över nödvattenförsörjningen och stödjer kommunerna i det liksom inom civil beredskap inom kommunal hälso- och sjukvård. Vi jobbar vidare och höjer kraven för den civila beredskapen. I år kommer vi exempelvis se över drivmedelsprioritering för samhällsviktiga funktioner, säger han.