Flera kommuner i Sörmland har gått ut och varnat för "oseriösa aktörer" som säger sig jobba med vatten och avlopp de senaste månaderna. Senast var det Gnesta kommun, som tidigare i veckan varnade för telefonsamtal från personer som vill komma och spola vattenledningar.
I december gick det kommunala bolaget Oxelö energi i Oxelösund ut med en liknande uppmaning, Sörmland vatten i Katrineholm likaså i november.
Att det rör sig om någon typ av bedrägeri tycks sannolikt, men exakt hur förövarna går tillväga kan polisen inte svara på. Kenneth Wiklund, förundersökningsledare för bedrägeribrott i Sörmland, dristar sig dock till en gissning:
– Tanken är förmodligen att åka hem till en person och utföra ett jobb som kräver kortbetalning, för att på så sätt komma över målsägarens bankkort, säger han.
Varken Kenneth Wiklund eller gruppchefen Elisabeth Åström har sett några polisanmälningar på det här temat. Men att bedrägerier blir vanligare och vanligare, och att nya metoder uppstår i hög takt, står klart.
– Mycket annan brottslighet som rån minskar, det går mer och mer åt bedrägerihållet. Det finns ett väldigt kartotek av metoder. Vi är ganska överhopade med ärenden, säger Elisabeth Åström.
Gemensamt för många av bedragarnas metoder är att det ofta leder till svårutredda brottsutredningar, särskilt när pengarna försvinner iväg utomlands.
Behövs det mer resurser för att utreda den här typen av brott?
– Det är klart att det skulle vara välkommet med mer personal och resurser, och möjligheter i vår verktygslåda, säger Kenneth Wiklund.
Den vanligaste typen av bedrägeri är enligt polisen telefonsamtal från personer som säger sig jobba på målsägarens bank. Offret ombeds logga in på sitt bank-id, sedan kan bedragarna kapa identiteten och länsa bankkonton.
Vad bör man vara vaksam på generellt?
– Det är ju trist attityd att vi från polisen ska uppmana folk att vara misstänksamma mot allt och alla. Men man måste tyvärr vara ganska tuff i dag, det är så mycket brottslighet och de försöker på nya vägar hela tiden, säger Kenneth Wiklund och fortsätter:
– Om någon kommer hem till dig för att utföra ett arbete kan du be en granne eller vän vara med. Om man är äldre kan man prata med sina barn. Och lämna aldrig ut några koder på telefon.