Bekymrade patienter: "Det blir kaos på ögonkliniken"

Hur ska ögonkliniken klara att ta emot alla patienter, som i vår inte längre kan gå till privata Optalmica? "Nu får vi vård på lika villkor", menar Region Sörmland.

Barbro Nilsson oroas över hur det blir när Region Sörmland tar över alla patienter från Optalmicas mottagning. Divisionschef Bo Tideholm är positiv. Optalmicas Åsa Åderman befarar långa väntetider.

Barbro Nilsson oroas över hur det blir när Region Sörmland tar över alla patienter från Optalmicas mottagning. Divisionschef Bo Tideholm är positiv. Optalmicas Åsa Åderman befarar långa väntetider.

Foto: anne-Lie andersson

Sörmland2021-02-28 20:15

Barbro Nilsson i Eskilstuna har på grund av sin ögonsjukdom varit patient på ögonkliniken på Mälarsjukhuset sedan 90-talet. De senaste åren har väntetiden mellan besöken bara ökat och hon har inte känt sig nöjd.

– Personalen gör vad de kan och jobbar naturligtvis hårt för patienterna. Men jag upplever det som att det är väldigt rörigt, de hittar inte instrument och utrustning, de glömmer folk i väntrummet. Man får aldrig träffa samma läkare utan det är hela tiden nya ansikten som inte är pålästa på mitt fall. Jag tror inte de hinner helt enkelt, de har så mycket att göra. Och därför klarar de heller inte vårdgarantin på tre månader.

I höstas tipsades hon om att gå till privata ögonkliniken Optalmica på Fristadstorget i Eskilstuna, där hon upplever att hon får snabbare hjälp. Där upptäcktes att hon dessutom har grå starr på båda ögonen och är satt i kö för operation.

– De har toppmoderna lokaler med högteknologisk utrustning, du blir proffsigt bemött och behandlad – men framför allt; Optalmica har inga köer. 

En kvinna som vill vara anonym vittnar om att Mälarsjukhuset missat att hon för några år sedan led av såväl grå som grön starr, trots att hon sökte för problem med synen. Lång väntan på behandling och operation gjorde att hon till slut sökte sig till Optalmica och fick snabb hjälp.

– Eftersom det tog så lång tid innan jag kom under behandling har jag knappt ledsyn på ena ögat i dag. Regionen har medgett att jag borde ha fått hjälp redan 2015, att de planerat att kalla mig men att jag tydligen glömdes bort. Hade jag inte gått till Optalmica hade jag varit blind nu, hävdar hon.

Kvinnorna ifrågasätter starkt varför Optalmica, som tidningen tidigare berättat, från juni i år bara behåller starroperationerna medan mottagningen stängs och patienterna, de flesta gamla och med olika ögonsjukdomar, hänvisas till regionens ögonklinik. Hur ska det bli när sjukhusen ska ta över flera tusen patienter? frågar de sig.

Bo Tideholm är Region Sörmlands divisionschef för avdelning kirurgi, dit länets ögonklinik hör. Han reder ut turerna kring samarbetet med Optalmica.

– Lagen om valfrihet reglerar den svenska öppenvården och ger dig rätt att söka vård var du vill. Regionerna hanterar detta lite olika, men har en region ett avtal med en privat vårdgivare omfattas alla regioner av avtalet.

– Därför kan sörmländska ögonpatienter gå till Optalmica, med en mottagning i vårt län och ett avtal om ögonsjukvård med Region Uppsala – som sen fakturerar oss för besöken.

Nu går emellertid Uppsalas avtal ut den sista maj, samtidigt som Optalmica vunnit Region Sörmlands upphandling av gråstarrsoperationer. Bo Tideholm menar att detta blir en mycket bättre lösning för alla i Sörmland.

– Vi vill ha ordning och reda i patientflödet, för en rättvis och bättre tillgänglig vård. De som har störst behov av exempelvis en gråstarrsoperation ska opereras först och därför har vi skrivit avtal med Optalmica om att de ska utföra 2 000 operationer per år åt oss.

Det faktiska behovet av starroperationer i länet uppskattar Bo Tideholm till mellan 5 000 och 6 000/år.

– Vi gör ganska många egna operationer, men resurserna räcker inte till i dagsläget. Men med medarbetare under utbildning och rekrytering av erfarna utländska läkare tror vi att vi är i balans om två, tre år.

 Bo Tideholm håller inte med om att ögonkliniken har så svårt att hålla vårdgarantin.

– Det har förbättrats avsevärt sedan 2017, i dag klarar vi över 70 procent av nybesöken inom tre månader. Med avtalet med Optalmica blir väntetiden till operation kortare.

I Eskilstuna har Optalmica funnits sedan 2017, där årligen runt 3 000 starroperationer utförts och runt 7 000 patienter tagits emot, såväl privat som med remiss från optiker eller andra vårdenheter. 

Sörmländska patienter som redan står i kö för starroperation hos er, behåller de sin plats i kön?

– Ja, de som står på vår väntelista för operation blir kallade som vanligt, garanterar Åsa Åderman, verksamhetschef för Optalmica i Eskilstuna och Enköping.

– Våra 5 000 mottagningspatienter får i stället gå till regionens ögonklinik, där väntetiderna kommer att öka markant, eftersom regionen bara upphandlat starroperationer.

Finns risk för att ni flyttar till en annan region på grund av de här förändringarna?

– Nu har vi några års avtal om gråstarrsoperationer med Sörmland, vad som händer efter det får vi se.

Ögonsjukvård i Sörmland

Optalmica ögonkliniker har verksamhet i Eskilstuna, Västerås och Enköping, och är Sörmlands enda privata aktör inom ögonsjukvård. Till mottagningen är patienter välkomna med alla sorters ögonproblem till sista maj.

Ögonkliniken inom Region Sörmland består av mottagningar och operationsavdelningar på Mälarsjukhuset, Kullbergska sjukhuset och Nyköpings lasarett. Kliniken har i dag 90 anställda som tar emot runt 60 000 besök/år och utför cirka 3 000 operationer/år.

Källor: Optalmica, Region Sörmland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!