– Lite snuva och hosta måste det få vara okej att jobba med, säger smittskyddsläkare Malin Enarsson.
Vintern blev lång, och med den också säsongen för vintersmittorna. Officiellt är säsongerna för covid, influensa och RS-virus avslutade, och sjukvården i Sörmland hittar ytterst få konstaterade fall i veckan nu.
På 1177 märker personalen däremot av att det fortfarande florerar smittor som får människor att ringa för rådgivning.
– Det är många som söker råd och vård med olika former av förkylnings- och influensasymtom, vilket gör att det under en period har tagit lite längre tid än vanligt att komma fram till oss via telefon och chatt. Det säger Sabina Kalaitzis Barrögård, verksamhetschef för 1177 på telefon, i Region Sörmland.
– Infektionssymtomen står högst på listan bland ämnen, men väldigt många hör också av sig kring problem med utslag och hudproblem, och jag kan inte säga riktigt vad det beror på.
Sabina Kalaitzis Barrögård konstaterar att folk ofta undrar när det är okej att gå tillbaka till jobbet.
– Man frågar också hur länge man ska gå med hosta innan det är dags att söka vård, och om det verkligen kan vara pollenallergi som kört igång redan.
Kolla gärna på 1177.se innan du ringer, tipsar hon. Där finns både råd om när du behöver söka vård och vad du kan göra själv om du blir sjuk.
Sörmlands smittskyddsläkare Malin Enarsson är glad att vårens förkylningar och smittor inte belastar sjukvården nämnvärt.
– Det är intressant att se hur lite vi haft av covid så länge nu. Vi får se vad som händer till hösten.
Under pandemin var ju restriktionerna väldigt tydliga kring vad vi fick göra och inte, om vi uppvisade minsta symtom av förkylning. Nu är vi tillbaka till att folk går till jobbet lite halvsjuka. Är det okej?
– Ja lite så måste det få vara. Lite snuva och hosta är okej att jobba med. Det viktiga är allmäntillståndet. Är du sjuk ska du ju stanna hemma, men lite förkyld får man vara på jobbet nu.
Det är alltid svårt att säga exakt vad som är bäst i alla lägen, säger hon, och ger som exempel att efter pandemiåren när barnen inte utsattes för RS-viruset ökade smittan kraftigt igen när samhället öppnades upp.
– Men vad som fortfarande är viktigt är att skydda riskgrupperna, och att de tar de rekommenderade vaccinsprutorna.