Bild på häst i transport duger inte – kvinna får föreläggande

Länsstyrelsen drog in kvinnans tillstånd att hålla fler än nio hästar och krävde att hon minskade antalet.
Som bevis på detta skickade kvinnan en bild på en häst i en hästtransport som lämnade gården.

En bild på en hästtransport som lämnar gården räcker inte som bevis för att hästen är såld, anser länsstyrelsen. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

En bild på en hästtransport som lämnar gården räcker inte som bevis för att hästen är såld, anser länsstyrelsen. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sörmland2025-03-11 12:00

Kvinnan hade ett så kallat paragraf 16-tillstånd sedan 2006 och hade ett 20-tal hästar på gården i östra Sörmland när länsstyrelsen upptäckte stora brister i vården av hästarna och beslöt att dra in tillståndet.

Kvinnan överklagade men fick nej och tvingades av myndigheten att lägga ner sin hästverksamhet och dra ner antalet hästar till nio.

Vid en kontroll i december ifjol hade hon fortfarande tio hästar på gården, men påstod att en av dem var såld men inte hade hämtats av den nya ägaren än. Vem det var ville hon inte uppge men lovade att inom fyra veckor skicka in skriftligt underlag som visade att hästen var såld.

undefined
När länsstyrelsen kontrollerade kvinnans verksamhet hittade de flera allvarliga brister och beslöt att dra in hennes tillstånd att hålla hästar yrkesmässigt. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Inga papper kom och länsstyrelsen påminde. Då fick de ett mejl med ett par bilder. En som visade en häst i en hästtransport och en som visade när hästtransporten lämnade gården.

Det duger inte, anser länsstyrelsen. Dels går det inte via bilderna att identifiera hästen, dels bevisar det inte att den är såld och inte längre finns på gården.

Nu skärper länsstyrelsen tonen och kräver att kvinnan inom två veckor från att hon mottagit beslutet ska bevisa att hon lagt ned sin verksamhet och verkligen bara har max nio hästar på gården.

Vad är ett föreläggande?

Ett föreläggande är ett beslut från länsstyrelsen som innebär att du ska genomföra en eller flera åtgärder inom en viss tid.

Länsstyrelsen följer upp föreläggandet för att kontrollera det som ska ha åtgärdats. I sådant fall kan länsstyrelsen besluta om ytterligare förelägganden, föreläggande med vite, omhändertagande av djur eller pröva frågan om förbud att ha hand om djur.

Om du inte har följt föreläggandet är länsstyrelsen skyldig att vidta ytterligare åtgärder.

Källa: länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!