Att stjäla enstaka bildelar har blivit vanligare i takt med att det blivit svårare att ta hela bilar. Det visar en kartläggning som försäkringsbolaget If har gjort. Daniel Claesson är pressansvarig på If och tror att den förändrade stöldbilden kan ha att göra med de internationella krav på stöldskydd som infördes 1998.
– Kraven har gjort det mycket svårare att tjuvkoppla bilar, i dag krävs speciell utrustning för det. Därför tycker många att det är enklare att sno delar, säger Daniel Claesson.
I Sörmland försvinner bildelar för mellan 5 och 7 miljoner kronor varje år, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Det motsvarar omkring 1100 stölder ur och från fordon. Airbags, GPS:er och aluminiumfälgar är det som oftast stjäls. Enligt If:s undersökning kan det totala värdet av stulna bildelar från vissa bilmärken vara högre än värdet på hela bilen.
Jämfört med övriga delar av landet är Sörmland inte värst drabbat, utan ligger på 12:e plats bland de 21 länen. Toppar listan gör Stockholms län följt av västra Götaland och Skåne.
– Man ska ha klart för sig att denna brottslighet går i vågor beroende på var i landet kriminella som själ bildelar är mest aktiva, säger Daniel Claesson.
Även Annelie Axelsson som är chef för motorskador på Länsförsäkringar Sörmland upplever att bildelsstölderna har blivit vanligare.
– Inredning och stolar försvinner från minibussar. Från BMW-bilar försvinner ofta xenonljus. Stölderna sker överallt i Sörmland men Eskilstuna har varit speciellt drabbat av xenonljusstölder, säger hon.
Polisen i Sörmland får in en hel del anmälningar om stulna bildelar och vissa bilmodeller är mer utsatta.
– Vad som stjäls beror på priset på andrahandsmarknaden och vilka delar som är dyra att köpa nya. Det kan också handla om att vissa bilmodeller är enklare att stjäla ifrån, säger Helena Festin som är civilanställd på polisen Sörmlandspolisen.
Enligt Helena Festin kan det handla om ligor som ligger bakom stölderna men också om enstaka personer som bedriver häleriverksamhet. En del stöldgods som airbags säljs utomlands, men mycket hamnar på den svenska marknaden.
Det kan vara knepigt att ta reda på om andrahandsfyndet är stulet.
– Man kan kolla upp om säljaren har egen firma, men det går inte att vara säker. Är magkänslan dålig ska man låta bli att köpa, säger Helena Festin.