Vårens stängda gränser, restriktioner och isolering innebar en rejält kringskuren vardag för de allra flesta. Samtidigt fanns välkomna effekter av pandemins härjningar. Minskade koldioxidutsläpp är ett exempel – strandade stöldligor ett annat.
– De kommer helt enkelt ingenstans. Det gör att det är mycket lugnare nu, sade Malin Bentzer på polisens brottssamordning i början av maj.
Hon syftade på de internationella brottsnätverk som reser land och rike runt i jakt på bilar och båtmotorer. De hade helt enkelt fått problem att föra ut sitt stöldgods ur landet. En komplikation som säkerligen fick en och annan att dra på smilbanden.
Fem månader senare har stora delar av Europa öppnat upp till mångas lättnad – så även de ambulerande stöldligornas.
– Vi befinner oss i ett normalläge igen. Transporterna funkar och flygen går, säger Joakim Wallberg, operativ koordinator vid brottssamordningen i polisregion Öst.
– Just nu har vi flera internationella brottsnätverk som är operativa i Sörmland. Där ser vi bilstölder, båtmotorstölder, gps-stölder från traktorer och villainbrott. Senast i helgen hade vi två motorstölder där uppe som vi tror hänger ihop med stölder i Östergötland.
Enligt Joakim Wallberg är det just nu väldigt många bilstölder i hela landet. Ett vanligt tillvägagångssätt är användandet av så kallade reläsändare. Dessa utnyttjas på nyare bilar där det räcker att nyckeln är i närheten av bilen för att den ska låsas upp. Ligorna rekognoserar i villaområden, identifierar lämpliga bilar och skrider till verket.
– En person går upp till ytterdörren och scannar med sändaren och får upp nyckelns signal. Informationen skickas vidare till en annan sändare som en person står med vid bilen. Bilen tror att nyckeln är intill och de kan starta bilen och köra iväg.
Motmedlet är betydligt mindre avancerat: Förvara bilnyckeln i en plåtburk, då blockeras signalen.
I vissa fall bryter sig tjuvarna helt sonika in i huset och tar bilnyckeln. I andra används så kallade störsändare som blockerar signalen när du trycker på låsknappen på bilnyckeln. Du tror att du låser, men bilen förblir olåst.
– Det såg vi framförallt förra sommaren utmed E4. Nu har vi också mycket stölder längs E4 upp till Nyköping ungefär. Ett tips är att alltid känna på handtaget. Nu verkar man ha gått över till att slå sönder en ruta i stället, så lämna inga värdesaker.
När det kommer till villainbrott pekar Joakim Wallberg på ett allt vanligare "borrhålsmodus" som påminner om när så kallade låsslungor sticks in genom brevinkastet och används för att låsa upp dörren inifrån.
– Men i stället borrar man hål i fönsterkarmen, för in ett specialverktyg och lirkar upp haspen.
På politisk nivå pågår arbetet med att vässa myndigheternas verktyg i kampen mot ligorna. Men även allmänheten kan spela en avgörande roll, säger Joakim Wallberg och konstaterar att polisen är beroende av tips.
– Jag har ett bra exempel från i våras, då en bilist på E4 ringde oss om några personer som höll på att lasta en lastbil i anslutning till en byggarbetsplats. Han kände att det var något som inte stämde och vi åkte dit. De visade vara i färd med att stjäla solcellsutrustning till ett värde av en miljon kronor. De blev precis dömda i tingsrätten. Utan hans vittnesmål hade de gått fria.