Två år i rad har antalet anmälningar om bluffakturor minskat i riket. År 2013 anmäldes 12 671 bluffakturor och de preliminära siffrorna från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att 11 877 fakturor anmäldes 2014.
Främst är det i Stockholm och Skåne som bluffakturorna minskat, men en minskning ses även i Blekinge och Halland. Minskningarna i dessa områden påverkar hela riksstatistiken.
Här i Sörmland ser dock siffrorna lite annorlunda ut. Det värsta året var 2011, med 321 anmälningar. 2012 anmäldes 211 fakturor, en siffra som 2013 sjunkit till 158. Men under 2014 ökade antalet anmälningar till 180 fakturor i Sörmland igen, visar BRÅ:s siffror.
Enligt Sörmlandspolisen är det för tillfället främst privatpersoner som drabbas av bluffakturorna.
– Det känns inte som om vi haft bluffakturor till företag på länge. Det är mest privatpersoner som drabbas, det händer nästan dagligen, säger förundersökningsledare Lillemor Sving.
Hon har svårt att säga något om hur många fakturabluffar som klaras upp, men konstaterar att det finns bättre möjligheter att utreda om någon hämtat ut exempelvis ett paket.
– Då kan vi se på filmer från butikens övervakningskameror vem det är som hämtat ut paketet. Det tittar vi på ganska ofta.
Ett annat vanligt bedrägeri är när kunden själv fyllt i sina kontouppgifter för att få något mycket billigt, men sedan befinner sig i ett abonnemang de aldrig önskat.
– Läs det finstilta, vill Lillemor Sving uppmana, såväl som till allmän försiktighet på nätet. Att använda bankernas säkerhetstjänster, som exempelvis att fylla i lösenord innan betalningar godkänns, rekommenderar hon också.