Brandflygen stannade mest på marken: "Inte så torrt"

Årets säsong för skogsbränder var inte speciellt hektisk för brandflyget i Sörmland. Jämfört med 2020 halverades antalet flygtimmar.

Under årets sommar upptäckte brandflyget fyra skogsbränder i länet. Året innan var det 16. Bilden är tagen när brandflyget upptäckte en brand i Piteå 2020.

Under årets sommar upptäckte brandflyget fyra skogsbränder i länet. Året innan var det 16. Bilden är tagen när brandflyget upptäckte en brand i Piteå 2020.

Foto: Piteå flygklubb

Sörmland2021-11-10 21:15

– Det beror på vädret. Årets sommar var inte lika torr som sommaren 2020, berättar Fredrik Nilsson, handläggare på Länsstyrelsen.

Brandflyget har till uppgift att övervaka skogarna i länet för att upptäcka eventuella skogsbränder. Under sommaren 2020 var brandflyget i luften totalt 268 timmar. Under årets sommar blev det 118 timmar, visar en nya siffror från Länsstyrelsen.

Flygplanen lämnar marken och utför uppdrag när risken för skogsbränder bedöms vara stor, berättar Fredrik Nilsson. Tillsammans med SMHI har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tagit fram ett verktyg som bedömer risken för skogsbränder.

– I verktyget matas olika värden in, som luftfuktighet, vind och nederbörd. Bedöms brandrisken vara stor åker brandflyget på uppdrag.

Under de 118 timmar brandflyget vari luften upptäcktes fyra bränder som kunde släckas i ett tidigt skede. Under sommaren 2020 upptäcktes 16 bränder.

Uppdraget att övervaka skogen med brandflyg har under de senaste åren skötts av Östra Sörmlands Flygklubb, (ÖSFK). Flygningarna har utgått från flygfältet Vängsö i Gnesta.

Vem som kommer att få uppdraget nästa år är inte klart. Avtalet med ÖSFK går nämligen ut i år.

– Vi måste göra en ny upphandling av tjänsten.

Är det säkert att det kommer att finnas brandflyg även nästa år?

– Ja, en upphandling ska genomföras. Med tanke på klimatförändringarna ökar risken för bränder, så betydelsen av övervakning ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!