Bråttom med fler tömningsstationer längs kusten

Behovet av nya miljöstationer längs Sörmlandskusten är stort när förbudet att tömma båttoaletten till havs träder i kraft i och med årets båtsäsong. Nyköpings kommun vill anlägga en ny station vid Svärdsklova, men det är fortfarande osäkert om det blir av.

Toatmning _021.jpg

Toatmning _021.jpg

Foto:

SÖRMLAND2015-01-31 15:12

Sedan tidigare kan fritidsbåtar tömma sina toaletter i hamnarna i Trosa Nyköping, Oxelösund samt i Nävekvarn. Men från och med april är det förbjudet för alla båtar att tömma sina toaletter till havs och då kommer det att behövas fler tömningsstationer. I och med att förbudet träder i kraft blir det också skarpt läge för kommunerna att tillhandahålla möjligheter för tömning i fritidsbåtshamnar.

En vanlig sommardag kan 500 båtar åka längs Sörmlandskusten och de allra flesta har en toalett ombord. För att dessa ska kunna tömmas utan att köra för långa sträckor behövs ytterligare mellan en och tre tömningsstationer mellan Trosa och Nyköping, bedömer Nyköpings kommun.

Ett förslag är att anlägga en vid Svärdsklova, något som även fastighetsägaren är positiv till. För att göra det söker kommunen så kallat Lova-bidrag på 200 000 kronor från länsstyrelsen, en summa som motsvarar ungefär halva kostnaden.

Men det är inte säkert att kommunen får några pengar eftersom Lova-bidrag inte får ges till sådant som ändå måste göras enligt lag.

– Det finns en risk för det, men vi måste titta på det, säger Lars Juhlin, handläggare på länsstyrelsen.

Och blir det inget bidrag är det oklart om det blir någon ytterligare tömningsstation till årets båtsäsong.

– Det beslut som finns gäller att söka bidrag. Om vi inte får det får vi se, säger Magnus Pirholt, enhetschef för gata, park och hamn.

Staffan Bergentoft, ordförande i Kryssarklubbens sörmlandskrets, tycker att kommunen är sent ute.

– Vi tog upp det här för ett par år sedan. Det är ett otroligt tryck längs med kusten och för att leva upp till lagen krävs åtminstone en till tre nya tömningsstationer.

Blir det nej från länsstyrelsen kan projektet försenas.

– Det har dragit ut på tiden och nu är det fem i tolv. Blir det ett nej till bidrag fördröjs det ytterligare, säger Staffan Bergentoft.

Han betonar att det är varje båtägares ansvar att följa lagen och inte tömma toaletterna till havs. Men om det inte finns tömningsstationer längs vägen finns risken att vissa struntar i det.

– Jag utgår från och hoppas att alla tar sitt ansvar, men jag känner till människors beteende. Risken finns att de gör det ändå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om